Ελλάδα

Πάρνηθα αγνοούμενος: Ανασύρθηκε η σορός του άτυχου ορειβάτη

Πάρνηθα αγνοούμενος: Ανασύρθηκε η σορός του άτυχου ορειβάτη
Πάρνηθα αγνοούμενος: Παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την ανάσυρση της σορού του 42χρονου ορειβάτη από το φαράγγι της Γκούρας στην Πάρνηθα ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 16.00 το απόγευμα. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ που είχαν κατέβει στο φαράγγι, μετέφεραν τη σορό σε σημείο όπου μπορούσε να προσεγγίσει το ελικόπτερο Super Puma, το οποίο τη μετέφερε στην Ελευσίνα από όπου και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.

Θυμίζουμε πως η επιχείρηση διάσωσης είχε στηθεί στην Πάρνηθα από το απόγευμα του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου. Έψαχναν να βρουν τον άνδρα που έπεσε σε φαράγγι, σημείο στο οποίο έκανε ορειβασία με τους φίλους του. Έτσι, η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό και την ανάσυρση του ορειβάτη στο εν λόγω σημείο ήταν σε εξέλιξη για πολλές ώρες.

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ορειβασίας;

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά στην αρχή, πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 40, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή με παρέα για να κάνουν ορειβασία. Τα μέλη της παρέας άφησαν τα αυτοκίνητα τους στην αρχή του μονοπατιού και άρχισαν να κατεβαίνουν προς την ρεματιά αλλά ο άνδρας γλίστρησε και έπεσε, πριν προλάβουν οι φίλοι του να τον συγκρατήσουν.

Τα μέλη της ομάδας κάλεσαν το «112» και ανέφεραν το περιστατικό, ζητώντας βοήθεια. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση διάσωσης και στο σημείο μετέβησαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα και την Ορειβατική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της 1ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι κατέβαλλαν προσπάθειες για να εντοπίσουν τον ορειβάτη.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν ορειβασία;

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας προσφέρεται για ορεινή πεζοπορία και ορειβασία και πάρα πολλά άτομα όλων των ηλικιών επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες. Όμως, το βουνό κρύβει συχνά πολλούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα ακόμα και των πιο έμπειρων ορειβατών. Το Πυροσβεστικό Σώμα δέχεται ετησίως εκατοντάδες κλήσεις για κάθε είδους παροχή βοήθειας σε ορειβάτες – πεζοπόρους, κινητοποιώντας είτε τις τοπικές Yπηρεσίες είτε τις ΕΜΑΚ με τις ειδικές κυνοφιλικές και ορειβατικές ομάδες έρευνας – διάσωσης.

Τα περιστατικά που συνήθως συμβαίνουν είναι τραυματισμοί ή και θάνατοι λόγω πτώσεων ή κατολισθήσεων, απώλεια προσανατολισμού, αδυναμία συνέχισης της αναρρίχησης ή της καταρρίχησης, εγκλωβισμός σε χαράδρες, δυσπρόσιτες περιοχές  και σπήλαια, έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (χιονοθύελλα, χιονοστιβάδα, κεραυνός, υψηλές θερμοκρασίες-θερμοπληξία) κ.α. Τα πεπειραμένα μέλη της ομάδας και ο αρχηγός της δράσης θα αξιολογήσουν την εμπειρία και τον εξοπλισμό και θα δώσουν πολύτιμες συμβουλές ώστε η κίνηση στο βουνό να γίνεται με τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια. Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και των συνεπειών τους, δίδονται οι παρακάτω οδηγίες:

  • Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες 2-3 ατόμων τουλάχιστον. Η κατάλληλη προετοιμασία και ο ιατρικός έλεγχος (check up) είναι χρήσιμα πριν ξεκινήσουν οι δραστηριότητες.  «Αφουγκραζόμαστε» το σώμα μας και όταν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια το κάνουμε.
  • Να ενημερώνεται πάντα κάποιος (όπως ξενοδοχείο, συγγενείς) για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού (τοποθεσία, καταφύγιο, σπήλαιο κτλ), τα στοιχεία των ατόμων που θα συμμετάσχουν, την ώρα αναχώρησης και την πιθανή ώρα επιστροφής.
  • Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων να επιλέγονται αντιστοίχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.
  • Να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις των ορειβατικών μονοπατιών και των μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων Ε4 και Ε6 χωρίς να παρεκκλίνουν της πορείας τους ή να προξενούν βλάβες στην πανίδα και χλωρίδα συμβάλλοντας στην προστασία της φύσης.
  • Να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments