Ελλάδα

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Νοεμβρίου

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Νοεμβρίου
Σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα, οι γεννήσεις και οι θάνατοι που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.

Σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου.

Γεγονότα

1783: Υψώνεται στον παρισινό ουρανό το πρώτο επανδρωμένο αερόστατο. Εφευρέτες τα αδέλφια Ιωσήφ Μιχαήλ και Ιάκωβος Στέφανος Μογκοφλιέ. Επιβάτες ο Γάλλος φυσικός Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ δε Ροζιέ και ο μαρκήσιος Ντ’ Αρλάντ. Η περιπλάνηση τους διαρκεί 25 λεπτά.1791: Ο συνταγματάρχης Ναπολέων Βοναπάρτης προάγεται σε αρχιστράτηγο και αναλαμβάνει την αρχηγία του Στρατού της Γαλλικής Δημοκρατίας.1864: Δημοσιεύεται ο νέος εκλογικός νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Ως μέσο ψηφοφορίας καθιερώνεται το σφαιρίδιο αντί του ψηφοδελτίου, λόγω του μεγάλου αναλφαβητισμού στην Ελλάδα.

1871: Ο Αμερικανός Μόουζες Γκέιλ πατεντάρει τον αναπτήρα.1877: Ο Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».1904: Τα πρώτα μηχανοκίνητα λεωφορεία κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού, αντικαθιστώντας τις άμαξες.1942: Ο Aμερικανός σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί το χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο εχθρό του γάτου Σιλβέστερ.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του γαλλικού γυναικείου περιοδικού ELLE.1974: Ο ΙRA τοποθετεί βόμβες σε δύο παμπ του Μπέρμιγχαμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Θα συλληφθούν 6 άτομα, θα καταδικασθούν ισόβια, αλλά χρόνια μετά θα αθωωθούν.1990: Υπογράφεται στο Παρίσι ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, βάζοντας έτσι τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη υιοθετούν την «Χάρτα των Παρισίων για μια Νέα Ευρώπη».

2010: Ιδρύεται το νέο κόμμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, Δημοκρατική Συμμαχία.2010: H Ιρλανδία απευθύνεται σε Ε.Ε. και ΔΝΤ για χορήγηση δανείου.

Γεννήσεις

1694: Βολταίρος, Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος.1898: Ρενέ Μαγκρίτ, Bέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος.1902: Iσαάκ Mπάσεβις Σίνγκερ, Πολωνός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ.1940: Dr. John, Aμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής.1945: Γκόλντι Χόουν, Aμερικανίδα ηθοποιός.1965: Μπιόρκ, μουσικός από την Ισλανδία, πρώην μέλος των Sugarcubes.

Θάνατοι

1811: Χάινριχ Φον Κλάιστ, γερμανός δραματουργός και ποιητής της ρομαντικής σχολής.1916: Φραγκίσκος Ιωσήφ, αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας.1998: Μιχάλης Κατσαρός, ποιητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments