Ελλάδα

Λύκος: Αποκύημα της φαντασίας ο μονόλυκος στον Διόνυσο

Λύκος: Αποκύημα της φαντασίας ο μονόλυκος στον Διόνυσο
Λύκος: Τι δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς για την εκταφή των σκύλων

Για την πρόσφατη εμφάνιση λύκου στο Διόνυσο και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Πολιτεία για την προστασία των κατοίκων μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Εξετάζεται αν το άγριο ζώο στον Διόνυσο ήταν λύκος

“Να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι η θανάτωση αυτών των δύο σκυλιών είναι από λύκο. Έχουμε ζητήσει να γίνει εκταφή των δύο σκυλιών και να γίνει ιστολογική ανάλυση. Περιμένουμε από τους επιστήμονες να μας ενημερώσουν για το αν οι θάνατοι οφείλονται σε λύκους”, είπε ο κ. Αμυράς.

Μιλώντας για το θέμα που έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους της Πεντέλης και του Διονύσου ο υφυπουργός Περιβάλλοντας χαρακτήρισε ως “αποκύημα της φαντασίας την πληροφορία ότι πρόκειται για μονόλυκο. Δεν υπάρχει μονόλυκος”, όπως τόνισε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αναμένει από τους επιστήμονες την απάντηση αν όντως έκαναν την εμφάνισή τους λύκοι στον Διόνυσο. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει σήμανση της περιοχής, θα μπουν ειδικές κάμερες και θα ενημερωθεί ο κόσμος πόρτα πόρτα, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η παρουσία λύκων στην Πεντέλη και την Πάρνηθα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. “Αυτοί είναι οι βιότοποι αυτού του θηλαστικού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειάζεται ενημέρωση για να μην υπάρχει σύγκρουση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων με την ύπαρξη αυτού του θηλαστικού”.

Τι δήλωσε για τα αγριογούρουνα

Αναφορικά με την εμφάνιση αγριογούρουνων εντός οικισμών και τις καταστροφές στις καλλιέργειες ο κ. Αμυράς δήλωσε πώς είναι ένα γεγονός που τον έχει προβληματίσει.

“Υπάρχουν στην Ελλάδα γύρω στα 500.000 – 700.000 αγριογούρουνα. Αυτό ισχύει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε ενεργοποιήσει συνεργεία δίωξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του είδους σε όλη τη Μεσόγειο”.

Δεν είναι κάτι εξακριβωμένο

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και ο Μανώλης Κόκκαλης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στο δήμο Διονύσου.

“Θα υπάρξει συνεργασία με το Δασαρχείο και το υπουργείο για να δοθούν πληροφορίες στον κόσμο για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει”, είπε ο κ. Κόκκαλης, ζητώντας αυτή την περίοδο από τους δημότες να είναι πολύ προσεχτικοί όταν βγάζουν τα κατοικίδιά τους βόλτα.

Oργάνωση “Καλλιστώ”

«Δεν υπάρχει Μονόλυκος, δηλαδή το είδος λύκου που κάποιοι βάφτισαν ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο. Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται Μονόλυκος, πρόκειται για νεολογισμό», δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δύο νεκρά σκυλιά, που βρέθηκαν σε περιφραγμένο χώρο στον Διόνυσο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά. «Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι’ αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις», λέει ο κ. Θεοδωρίδης. Επιπλέον, διευκρινίζει ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. «Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες», αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments