Αυτοδιοίκηση

Χανιά: Στις 23 Δεκεμβρίου το Santa Run

Χανιά: Στις 23 Δεκεμβρίου το Santa Run
Oι κάτοικοι στα Χανιά Κρήτης, διοργανώνουν και φέτος - για έβδομη συνεχή χρονιά - στην πόλη τους, το Santa Run.

Oι κάτοικοι στα Χανιά Κρήτης, διοργανώνουν και φέτος -για έβδομη συνεχή χρονιά- στην πόλη τους, το Santa Run, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα διατεθούν στους τέσσερις τοπικούς συλλόγους, οι οποίοι φροντίζουν παιδιά με προβλήματα υγείας: Την ΕΛΕΠΑΠ, το ΚΗΦΑΑΜΕΑ, το ΚΗΦΑΠ «Η Μεγαλόχαρη» και τον Ορίζοντα. Έτσι, εκατοντάδες Άη Βασίληδες, αναμένεται να πλημμυρίσουν τους δρόμους της πόλης, το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, «όλα ξεκίνησαν πριν εφτά χρόνια (2011), από μια παρέα νέων που αναζητούσαν έναν τρόπο να στηριχθούν οικονομικά σύλλογοι της πόλης των Χανίων, οι οποίοι φροντίζουν παιδιά με αναπηρίες ή νεοπλασματικές ασθένειες. Μόνο τους εφόδιο ήταν το μεράκι και η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Τότε, «έπεσε η ιδέα» για το Santa Run, διοργάνωση που γίνεται σε πολλές πόλεις του κόσμου την περίοδο των Χριστουγέννων, ως αγώνας δρόμου όπου οι αγωνιζόμενοι είναι ντυμένοι Άη Βασίληδες. 

Όμως, η χανιώτικη παρέα αναζητούσε κάτι πιο μαζικό, που να απευθύνεται σε ολόκληρη την πόλη. Άλλωστε, στην πόλη τους, ήδη γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται αθλητικές δράσεις, από τις οποίες τα έσοδα ενισχύουν αντίστοιχους συλλόγους, όπως το Υπερκοπέλι. Έτσι, εισήγαγαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά το Santa Run Chania, μια παρωδία του γνωστού Santa Run, ως πορεία περπατήματος μέσα στην πόλη των Χανίων, όπου ναι μεν οι συμμετέχοντες είναι ντυμένοι Άη Βασίληδες, αλλά ούτε τρέχουν ούτε κατατάσσονται. Στους δε σταθμούς ανεφοδιασμού αντί για ισοτονικά ποτά δέχονται κεράσματα. Στόχος της διοργάνωσης, εκτός από την ενίσχυση των τεσσάρων συλλόγων για τα παιδιά, είναι οι συμμετέχοντες να ασκηθούν στην αλληλεγγύη, με ανταπόδοση τη χαρά, όχι από την αδράνεια ενός περίκλειστου χώρου, αλλά με την ενέργεια μιας γιορτής, την οποία μάλιστα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με επικεφαλής τους εθελοντές».

Σημειώνεται πως έτσι κι αλλιλώς ολόκληρη η διοργάνωση του Santa Run Χανιά στηρίζεται στον εθελοντισμό. Από τις επιχειρήσεις της πόλης που με τις χορηγίες τους καλύπτουν όλα τα έξοδα της διοργάνωσης, ώστε τα έσοδα από τις συμμετοχές να πηγαίνουν στους τέσσερις συλλόγους, έως τα καταστήματα της διαδρομής που προσφέρουν κεράσματα στους συμμετέχοντες, και τους χανιώτες μουσικούς και djs που γεμίζουν με πολλή μουσική τους δρόμους της πόλης.

Το Santa Run Χανιά είναι το μεγαλύτερο σε πλήθος κόσμου και συγκέντρωση χρημάτων στην Ευρώπη. Από τις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις έχουν αποδοθεί 320.000 ευρώ στους ωφελούμενους συλλόγους από το σωματείο του Santa Run. Πρόκειται για ποσό που αποτελεί ανάσα ζωής για τους τέσσερις συλλόγους. Μάλιστα, πλέον οι ίδιοι οι σύλλογοι συμμετέχουν και στηρίζουν με εκπροσώπους τους τη διοργάνωση σε όλη την οργανωτική της πορεία μέσα στη χρονιά.

Από πέρυσι το Santa Run Χανιά θέλησε να δοκιμαστεί και σε καινούργιες δράσεις, όπως η επίσκεψη στο Δημοτικό Γηροκομείο της πόλης με μουσικές και κεράσματα, η αποστολή που ανέλαβαν τα ξωτικά της διοργάνωσης να ζωγραφίσουν τους τοίχους του Δημοτικού Σχολείου στο κοντινό χωριό του Φρε, η συλλογή και απόδοση βιβλίων ως χριστουγεννιάτικα δώρα από παιδιά σε παιδιά, το μοίρασμα προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού σε καφετέριες και κλαμπ της πόλης σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», η αλληλεπίδραση με τους αθλητές του αθλητικού συλλόγου για άτομα με αναπηρίες Αρίωνα παίζοντας το άθλημά τους, Boccia, η επίσκεψη στο 16ο Δημοτικό Διαπολιτισμικό Σχολείο και η δημιουργία πανό με όλες τις σημαίες των χωρών από τις οποίες κατάγονται οι μαθητές κ.ά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments