Πολιτική

Προϋπολογισμός 2018: Ο τελευταίος εντός μνημονίου λέει η κυβέρνηση

Προϋπολογισμός 2018: Ο τελευταίος εντός μνημονίου λέει η κυβέρνηση
Με έντονες αντιδράσεις ξεκίνησε η πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018. Η αντιπολίτευση μίλησε για υπερφορολόγηση και νέα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που βγαίνει εντός μνημονίου, αφού τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

 «Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε ο Δημήτρης Βέττας, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή. Ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική – και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», είπε ο κ. Βέττας. Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση «κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα στον πόλεμο των μιντιακών και συστημικών συμφερόντων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα. «Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πακέτο μείωσης φόρων που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση κρύβει δύο πράγματα: Είτε πρόκειται για πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα την ώρα που βρίσκει το δρόμο της είτε θα μας πει ποια θα είναι αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιες δομές θα κόψει, πόσους υπαλλήλους θα απολύσει, ποια σχολεία θα κλείσει, ποια νοσοκομεία θα κλείσει, ποια κοινωνική πρόνοια θα μειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα. Αλλά έχοντας πλέον εμπειρίες χωρών που ήταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε», είπε ο Δημήτρης Βέττας

ΝΔ: «Η κυβέρνηση άφησε αφορολόγητο μόνο τον αέρα»

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «θα σας αποδείξουμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν υπηρετεί κανέναν από αυτούς τους στόχους, ούτε υπηρετεί το ιδεολόγημα της κυβέρνησης για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, που δεν θα είναι ούτε καθαρή ούτε βέβαια έξοδος», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Προανήγγειλε δε ότι «η ΝΔ θα απαντήσει στη διαρκή ερώτηση ποιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν και πού η κυβέρνηση χαλάει λεφτά αν και δεν πρέπει, από ανικανότητα». Τέλος, η ΝΔ, όπως είπε, «θα καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης, αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος».

«Ο Προϋπολογισμός δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά γιατί εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης, που δεν αποδίδει – και το αποδεικνύει η εντυπωσιακή τρύπα στα φορολογικά έσοδα» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Κατήγγειλε επίσης, ότι για την αλλαγή του μείγματος αυτού, η κυβέρνηση βάζει μισό δισ. ευρώ περισσότερους άμεσους φόρους. «Έχετε δει σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, να ανακάμπτει μια οικονομία με αύξηση φόρων; Θέλουμε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το περίφημο μείγμα πολιτικής που ακολουθείτε. Γιατί εμείς, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία το 2014, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένες μειώσεις είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον», είπε ο Νίκος Δένδιας. 

Αντιθέτως η κυβέρνηση, «παίρνει δέκα και γυρίζει πίσω ένα», σημείωσε.«Αφήσατε αφορολόγητο μόνο τον αέρα, και φαντάζομαι και αυτόν προσωρινά» είπε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων και αυτό την ίδια στιγμή που η ίδια υπογράφει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, ύψους τουλάχιστον 2%, και ενώ δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής τόνισε ότι και στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση, εντός της ΕΕ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εποπτείας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Και αυτός ο προϋπολογισμός φτωχοποιεί την χώρα

Για έναν ακόμα Προϋπολογισμό διαρκούς λιτότητας, περαιτέρω αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, που υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας, την οδηγεί σε ύφεση και την δεσμεύει για πολλά ακόμα χρόνια, έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

«Στην ίδια άδικη φοροκεντρική πολιτική που πλήττει την ανάπτυξη και φτωχοποιεί τη χώρα, επικεντρώνεται και ο Προϋπολογισμός του 2018. Η λογική σας είναι «φτωχαίνουμε τον κόσμο και του δίνουμε αντίδωρο», τόνισε ο κ. Κούτσουκος.

Ποτάμι: Παροιμιώδης η εμμονή της κυβέρνησης για την υπερφορολόγηση

«Η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φορολογικής επιβάρυνσης», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και προσέθεσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να βασίζεται σε φόρους και να κρατά στα ύψη τις κρατικές δαπάνες.

«Η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση είναι παροιμιώδης» ανέφερε ο κ. Αμυράς. Πρόσθεσε δε, «Λέτε ότι με τον Προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν. Οι δανειστές είναι αυτοί που θα απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους να μας δανείζουν με 1% επιτόκιο. Οι ποιοι; ‘οι τοκογλύφοι εταίροι που μας έπιναν το αίμα’, όπως τους λέγατε, όταν οι ίδιοι στις χώρες τους δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο», είπε ο Γιώργος Αμυράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments