Υγεία

Νόσος Πάρκινσον: Πώς η σωματική άσκηση ανακόπτει την επιδείνωση της

Νόσος Πάρκινσον: Πώς η σωματική άσκηση ανακόπτει την επιδείνωση της
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι έντονη σωματική άσκηση ανακόπτει την επιδείνωση της νόσου Πάρκινσον.

Η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να ανακόψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων που έχει η νόσος Πάρκινσον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικοθεραπείας Ντάνιελ Κόρκος, πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 128 ασθενείς, έως 80 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η μία έκανε έντονη γυμναστική, η δεύτερη μέτριας έντασης και η τρίτη δεν γυμνάστηκε καθόλου. Μετά από έξι μήνες αξιολογήθηκαν τα συμπτώματα των ασθενών και συγκρίθηκαν με εκείνα που είχαν πριν τη μελέτη.

Όσοι είχαν κάνει έντονη γυμναστική (στο 80 – 85% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού τους), τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον είχαν μείνει στάσιμα και δεν είχαν επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στην ομάδα που είχε ασκηθεί με μέτρια ένταση, τα συμπτώματα εμφάνιζαν μικρή επιδείνωση, ενώ σε όσους δεν είχαν ασκηθεί καθόλου, η επιδείνωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί την γυμναστική σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Η νευροεκφυλιστική πάθηση είναι η δεύτερη συχνότερη μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ και οι ασθενείς προοδευτικά εκδηλώνουν ολοένα μεγαλύτερη απώλεια ελέγχου των μυών τους, τρόμο, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων, έλλειψη ισορροπίας κ.α. Καθώς η νόσος επιδεινώνεται, ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει, να περπατήσει και να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν τη νόσο μετά την ηλικία των 60 ετών. Επειδή τα φάρμακα κατά της νόσου έχουν παρενέργειες και μειωμένη αποτελεσματικότητα με το πέρασμα του χρόνου, οι γιατροί αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

«Με την έντονη άσκηση σταματάμε τους ανθρώπους από το να χειροτερεύσουν, πράγμα που είναι σημαντικό, ιδίως αν πρόκειται για όσους βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου», σχολιάζει ο Δρ Κόρκος. «Αν έχεις νόσο Πάρκινσον και θέλεις να καθυστερήσεις την επιδείνωση των συμπτωμάτων σου, πρέπει να ασκείσαι τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι τόσο απλό. Η άσκηση είναι φάρμακο. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς μετά τη διάγνωση, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσει να εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η έντονη άσκηση θεωρείτο ότι θα δημιουργούσε ανεπιθύμητο στρες στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Όμως, οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές ένας ασθενής να κάνει έντονη γυμναστική, εφόσον προηγουμένως έχει εξετασθεί από καρδιολόγο. 

Προς το παρόν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ασκήσεις ακριβώς έχουν το μεγαλύτερο όφελος για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments