Τεχνολογία

Ραδιενεργά απόβλητα: Πώς γίνεται η διαχείρισή τους στην Ελλάδα

Ραδιενεργά απόβλητα: Πώς γίνεται η διαχείρισή τους στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, τα ραδιενεργά απόβλητα που παράγονται στην Ελλάδα, δεν είναι πολλά, ούτε υψηλού επιπέδου, ωστόσο είναι υπαρκτά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα, που δημιουργούνται από διάφορες, συνήθως επωφελείς, χρήσεις των ραδιενεργών πηγών και υλικών

Όπως επισημαίνει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμά της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), «αποδεχόμενοι τα οφέλη των ραδιενεργών ακτινοβολιών, αποδεχόμαστε και την υποχρέωση να φροντίσουμε και για τα απόβλητα, που εμείς οι ίδιοι παράγουμε στη χώρα μας».

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, τα απόβλητα που παράγονται στην Ελλάδα, δεν είναι πολλά, ούτε υψηλού επιπέδου, ωστόσο είναι υπαρκτά. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ιατρικά-νοσοκομειακά απόβλητα για τα οποία αρκεί μια βραχύβια επί τόπου διαχείριση.

Για τα μακροβιότερα απόβλητα προκρίνεται η λύση της ανακύκλωσης, που όμως δεν είναι επαρκής σε ποσοστό 100%.

 Για τις ποσότητες που απομένουν, υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείρισή τους, που περιλαμβάνει την μελλοντική οριστική λύση της διάθεσης με μόνιμη εναπόθεση και χωρίς πρόθεση επανάκτησής τους, σε μια εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί κάπου στην Ελλάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments