Ελλάδα

Σκοπιανό: 6 στους δέκα θέλουν δημοψήφισμα

Σκοπιανό: 6 στους δέκα θέλουν δημοψήφισμα
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως μπορεί να προκαλέσει το Σκοπιανό, σύμφωνα έρευνα της Metron Analysis για "Τα Νέα Σαββατοκύριακο".

Το 61% θέλει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό – 10,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξακολουθεί να απορρίπτει έναν συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", ενώ την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία παραμένει σε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Αναλυτικότερα, από την πανελλαδική μέτρηση προκύπτει ότι μια συμφωνία στη βάση της νέας πρότασης Νίμιτς όχι μόνο δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξης αλλά απορρίπτεται με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά. Ενδεικτική είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του παλαιού ονόματος "Nova Makedonija" που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων το 1992.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι δεν θεωρούν αποδεκτό κανένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί και περιλαμβάνουν, όπως Άνω Μακεδονία (όχι 78%), Νόβα Ματσεντόνιγια (όχι 77%) και Νέα Μακεδονία (όχι 82%).

Πιεστικό κλίμα δημιουργεί στην κυβέρνηση και η τάση που καταγράφεται στην κοινωνική βάση υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος (61%), μέσα από το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση για μια συμφωνία με τα Σκόπια.

Διχασμένη εξάλλου εμφανίζεται η ελληνική κοινή γνώμη και ως προς την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, την οποία αποδέχεται το 50% των ερωτηθέντων, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση.

Σταθερά μπροστά η ΝΔ

Σε πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ εξακολουθεί να κινείται σε εκλογικά επίπεδα (35,4% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανάσχεση της πτωτικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ποσοστών του Α. Τσίπρα, είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει ουσιαστικές προσδοκίες από την πλευρά της κυβέρνησης.

Επίσης, επιβεβαιώνεται εκ νέου η υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη (25%) έναντι του Α. Τσίπρα (19%) ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του (δεύτερου) ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου κατά 10,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων, ως προς την εκτίμηση ψήφου

ΝΔ: 35,4%

ΣΥΡΙΖΑ: 24,9%

Κίνημα Αλλαγής: 9,8%

ΚΚΕ: 6,9%

Χρυσή Αυγή: 6,6%

Ένωση Κεντρώων: 3,2%

ΑΝΕΛ: 2,7%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,7%

Ελληνική Λύση: 1,9%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3%

Άλλο: 4,6%

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments