Ελλάδα

«Σαχάρα» η Μεσόγειος – Ακραίες θερμοκρασίες

«Σαχάρα» η Μεσόγειος – Ακραίες θερμοκρασίες

Πηγή Φωτογραφίας: PBS

Σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι χώρες της Μεσογείου που την εβδομάδα που πέρασε δύσκολα και αυτή που έρχεται θα βιώσει αφόρητες συνθήκες:

Εικόνα βγαλμένη από τα μοντέλα για ένα μέλλον με την κλιματική αλλαγή να ανατρέπει τα πάντα παρουσιάζει αυτές τις ημέρες η Μεσόγειος και, κατ’επέκταση, η Ευρώπη.

Αλλά και πέρα από τη γειτονιά μας, το βόρειο ημισφαίριο – η Κίνα και η ΗΠΑ, μεταξύ άλλων – βιώνει αυτό το Σαββατοκύριακο συνθήκες αφόρητου καύσωνα, αναγκάζοντας τις αρχές πολλών χωρών να λάβουν δραστικά μέτρα. Ασυνήθιστος είναι και ο καιρός στο νότιο ημισφαίριο, όπου περνούν τους ψυχρούς μήνες του έτους με θερμοκρασίες πολύ πάνω από το κανονικό.

Σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι χώρες της Μεσογείου που την εβδομάδα που πέρασε δύσκολα και αυτή που έρχεται θα βιώσει αφόρητες συνθήκες:

Στην Ιταλία, που πλήττεται από τον καύσωνα από τον βορρά μέχρι τον νότο, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα σπάσουν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Αύριο Κυριακή, 16 πόλεις έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, καθώς η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 36-37°C από τη Ρώμη μέχρι την Μπολόνια και η κορύφωση των ακραίων φαινομένων αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας.

Δύο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές 48 και 51 ετών πέθαναν το βράδυ της Παρασκευής, αφού αισθάνθηκαν αδιαθεσία, πιθανότατα λόγω της ζέστης, κατά τη διάρκεια αγώνων στην περιοχή της Νάπολης.

Η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία εκφράζει τον φόβο ότι αυτό το κύμα ζέστης θα είναι το θερμότερο όχι μόνο του φετινού καλοκαιριού αλλά «και ένα από τα πιο έντονα όλα των εποχών».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η θερμοκρασία στη Σαρδηνία θα φτάσει τους 48 βαθμούς Κελσίου μέσα στην εβδομάδα, μία από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Το απόλυτο ευρωπαϊκό ρεκόρ είναι οι 48,8 βαθμοί στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Στην Ελλάδα είδαμε το Σάββατο μέχρι και 44,2 βαθμούς στη νότια Κρήτη, θερμοκρασίες υψηλότερες από περιοχές στην ηπειρωτική χώρα, όπως στη Θεσσαλία, που κατά κανόνα κρατούν τα πρωτεία των υψηλών θερμοκρασιών.

Η νότια Κρήτη ήταν η περιοχή της χώρας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες το Σάββατο εν μέσω του καύσωνα Κλέωνα, που πάντως θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από την Κυριακή.

Συνολικά πάνω από 30 σταθμοί σε όλη τη χώρα κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει το meteo.gr.

Οι περισσότερες από τις μέγιστες τιμές της ημέρας καταγράφηκαν στην Κρήτη με πρώτο το Ελαφονήσι Χανίων με 44,2 βαθμούς. Ακολουθούν το Πετροκεφάλι Μοιρών με 44,1 βαθμούς, η Σίβα Ηρακλείου με 43,8 βαθμούς, ο Λέντας Ηρακλέιου με 42,8 βαθμούς.

Υψηλές θερμοκρασίες είχαμε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας με 42,3 βαθμούς και στην Ωλένη Ηλείας με 42,1 βαθμούς.

Ο καιρός την Κυριακή και την ερχόμενη εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, η ΕΜΥ προχώρησε το Σάββατο στην έκδοση έκτακτου δελτίου για τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών.

Η ΕΜΥ επισημαίνει ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου. γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν: α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments