Ελλάδα

Αλβανία: Ξεκινά η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών

Αλβανία: Ξεκινά η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών
Ξεκινά σήμερα στην Αλβανία η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης οστών Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41.

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, η εκταφή των οστών χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου.

Η επίσημη διαδικασία της εκταφής πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενεργοποίησης σχετικής διμερούς συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας το 2009, αλλά παρέμενε ανενεργή μέχρι πρόσφατα.

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2009 έγινε μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη, τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι εκσκαφές θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας, στην περιοχή Ντραγκότι, μεταξύ Τεπελενίου και Κλεισούρας. Τεχνικά συνεργεία, υπό την επίβλεψη διμερούς επιτροπής και την παρουσία Ελλήνων και Αλβανών εμπειρογνωμόνων, θα αρχίσουν σκάβουν σε σημεία όπου σύμφωνα με παλαιούς, ιταλικούς κυρίως χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες πεσόντες στις μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα.

Οι εκσκαφές αναμένεται να επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται, σε πρόχειρους τάφους, 6.800 από τους 8.000 Έλληνες στρατιώτες, που σκοτώθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου του 1940 και Απριλίου του 1941. Προβλέπεται ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών, και στη συνέχεια ο ενταφιασμός τους σε δυο συμφωνημένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας αναφέρουν ότι από τις 19-21 Ιανουαρίου οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών πραγματοποίησαν συνομιλίες στην Κορυτσά, όπου εστίασαν σε διμερή θέματα. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι δύο αντιπροσωπείες σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων σε γνωστά διμερή ζητήματα, προς όφελος των δύο χωρών, των πολιτών τους, και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments