Ελλάδα

ΡΑΕ: 418 φωτοβολταϊκά παράγουν περισσότερη ενέργεια

ΡΑΕ: 418 φωτοβολταϊκά παράγουν περισσότερη ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: Philenews

ΡΑΕ: Στο επίκεντρο έρευνας της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζονται 418 σταθμοί που παράγουν περισσότερη ενέργεια από εκείνες που προβλέπει η άδεια τους.

Αντίκειμενο της έρευνας της ΡΑΕ είναι 418 φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Ο λόγος είναι ότι εμφανίζονται να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από εκείνες που προβλέπει η άδεια που έχουν λάβει από την αρχή.

Η Ρυθμιστική Αρχή διερευνά τους σταθμούς για παράτυπη επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος τους ή αν με άλλους κατά παρέκκλιση τρόπους αύξησαν την παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα να αποζημιώνονται και με αυξημένα κονδύλια από τον ΕΛΑΠΕ που παρέχει τις αμοιβές για τις ΑΠΕ.

Ο ρόλος της Επιτροπής Παρακολούθησης

Για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Θανάση Δαγούμα τόσο η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ όσο και του ΔΑΠΕΕΠ, με σκοπό να παράσχουν στοιχεία στον Ρυθμιστή μέσα στο α΄δεκαήμερο Απριλίου.

Ο έλεγχος στο συντελεστή απόδοσης κάθε φωτοβολταϊκού σε συνδυασμό με την μεθοδολογία που τηρεί η Επιτροπή Παρακολούθησης του καθεστώτος στήριξης των έργων του ΥΠΕΝ, ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στον εντοπισμό των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης κρίνει ότι για ένα σταθμό που αναβαθμίστηκε ενεργειακά ο εξοπλισμός του, η αύξηση της ετήσιας παραγωγής ενέργειας μπορεί να φτάνει το 5% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού. Η συγκεκριμένη υπολογίζεται κατά το έτος ελέγχου σε σχέση με τη μέγιστη ετήσια παραγωγή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τι ελέγχεται

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τυχόν αναβάθμιση του εξοπλισμού πριν την λήξη της συμβατικής περιόδου λειτουργίας των σταθμών οδηγεί σε μεταβολή της αδειοδοτημένης ισχύος και συγχρόνως σε αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης από τον ΕΛΑΠΕ.

Μάλιστα η Επιτροπή Παρακολούθησης εισηγείται και νομοθετική ρύθμιση ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ελέγχου για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις του παραγωγικού εξοπλισμού φωτοβολταϊκών πάρκων πριν τη λήξη της συμβατικής περιόδου λειτουργίας των σταθμών. Στο πλαίσιο αυτό ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ θα ελέγχουν την τελευταία μηνιαία εκκαθάριση κάθε έτους ώστε να εντοπίζουν τα φωτοβολταικά πάρκα με αυξημένη παραγωγή, τα οποία θα εντάσσουν σε ειδική κατηγορία. Στη συνέχεια θα συμψηφίζουν τα επιπλέον ποσά που έλαβαν οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να επιστραφεί η αποζημίωση που εισέπραξαν λόγω αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments