Υγεία

Doodle της Google: Αφιερωμένο στον Αμερικανοκαναδό νευροχειρουργό Ουάιλντερ Πένφιλντ (vid)

Doodle της Google: Αφιερωμένο στον Αμερικανοκαναδό νευροχειρουργό Ουάιλντερ Πένφιλντ (vid)
Στον Αμερικανοκαναδό νευροχειρούργο Ουάιλντερ Πένφιλντ, αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle, με αφορμή την 127η επέτειο από τη γέννησή του.

H Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle, στον Αμερικανοκαναδό νευροχειρούργο Ουάιλντερ Πένφιλντ, ο οποίος θεωρήθηκε πρωτοπόρος στον τομέα του, με αφορμή τη 127η επέτειο από τη γέννησή του.

Ο Ουάιλντερ Πένφιλντ επέκτεινε τις μεθόδους και τις τεχνικές χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο, ενώ συνεισέφερε στη χαρτογράφηση των λειτουργιών διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Με σπουδές σε Οξφόρδη και Πρίνστον, πίστευε ότι η μελέτη της ιατρικής ήταν «ο καλύτερος τρόπος να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος».

Το 1934 ίδρυσε το Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ και μέχρι το 1950 πειραματίστηκε με τη χρήση ηλεκτρικών ερεθισμάτων για τη θεραπεία της επιληπτικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, ενώ ο ασθενής ήταν πλήρως ξύπνιος.

Μαζί με τον συνάδελφό του, Χέρμπερτ Τζάσπερ, εφηύραν το λεγόμενο «Montreal procedure», έναν τύπο χειρουργικής επέμβασης κατά την οποία κατέστρεφαν νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ασθενών με επιληψία, προκειμένου να εμποδίσουν τις επιληπτικές κρίσεις. Πριν την επέμβαση, διέγειραν τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια, ενώ οι ασθενείς είχαν τις αισθήσεις τους.

Στις μελέτες του, ο Πένφιλντ διαπίστωσε ότι με τη διέγερση του κροταφικού λοβού με ηλεκτρικά ερεθίσματα, παραγόταν ένας συνδυασμός ψευδαισθήσεων, ονείρων και μνήμης.

Διαπίστωσε επίσης ότι θα μπορούσε να προκληθεί ανάκληση μνήμης από την διέγερση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου, όπως και από διαφορές μυρωδιές, μεταξύ άλλων και αυτή του καμένου τοστ (που απεικονίζεται στο σημερινό Doodle).

Η έρευνα του επεκτάθηκε και στο φαινόμενο του déjà vu.

Δρόμοι και σχολεία στον Καναδά έχουν πάρει το όνομά τους από αυτόν, ενώ ένα πορτρέτο του Ουάιλντερ Πένφιλντ κρέμεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments