Πολιτική

Αμυντικά συστήματα Made in Greece

Αμυντικά συστήματα Made in Greece

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ "ΚΙΜΩΝ" ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Δεν γίνεται η Ελλάδα να συνεχίσει επ’ αόριστον να αγοράζει οπλικά συστήματα «από το ράφι», συνηθίζει να λέει ο Ν. Δένδιας.

Oι ερευνητές και η αγορά θα δώσουν τις λύσεις στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω του οικοσυστήματος καινοτομίας που εισάγει ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τη νοοτροπία και την πρακτική δεκαετιών κατά την οποία η χώρα «αγοράζει από το ράφι» δηλαδή από έτοιμα αμυντικά συστήματα που πωλούνται καθώς έχει διαπιστωθεί ότι νέα όπλα όπως drones ή ακόμη και ο αμυντικός θόλος για το Αιγαίο μπορούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Ένα αμυντικό σύστημα “Made in Greece” είναι ένα σύστημα που πρόκειται να χρησιμοποιείται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί επίσης να πωληθεί σε άλλες χώρες, φέρνοντας χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύοντας τη θέση της χώρας στη συμμαχία.

Επί του παρόντος, η συνεισφορά της ελληνικής παραγωγής οπλικών συστημάτων στο ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στο 0,74%.

Ο υπουργός δηλώνει στους συνομιλητές του πως “έχω παράσχει έναν μηχανισμό και τώρα καλείται το ΓΕΕΘΑ να θέσει προτεραιότητες, να περιγράψει τις ανάγκες και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις”.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί, μέσα στους επόμενους μήνες, ένα κέντρο καινοτομίας, με την ονομασία ΕΛΚΑΚ, με χρηματοδότηση για την κατασκευή πρωτοτύπων με βάση τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και άλλων χωρών.

Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργηθεί τμήμα καινοτομίας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την καταγραφή των αναγκών, την παρακολούθηση των διεθνών τάσεων, την αναζήτηση καλών πρακτικών σε άλλες χώρες και τη διερεύνηση παρόμοιων οικοσυστημάτων σε άλλα κράτη.

Στην πράξη, όπως εξηγεί ο υπουργός Άμυνας, αφού καταγραφούν οι ανάγκες, το ΕΚΛΑΚ καλεί χώρες, εταιρείες, ακόμη και πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα να υποβάλουν προτάσεις και λύσεις.

Η καλύτερη επιλογή θα χρηματοδοτηθεί για την παραγωγή ενός πρωτοτύπου και, εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, το Υπουργείο Άμυνας θα λάβει χρηματοδότηση.

Εάν το πρωτότυπο δεν είναι επιτυχές, η χρηματοδότηση χάνεται, όπως συμβαίνει με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα spin-off σε όλο τον κόσμο.

Οι γνώστες των οικοσυστημάτων αυτών αναφέρουν ότι μία στις εκατό ιδέες βγαίνει και καλύπτει με την επιτυχία της τις απώλειες από τα αποτυχημένα συστήματα.

Ανάλογα με το ύψος του προϋπολογισμού του ΕΛΚΑΚ θα μπαίνουν προς υλοποίηση οι ιδέες.

Με λίγα λόγια, η αγορά θα αναζητήσει απαντήσεις στις ανάγκες της ελληνικής άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη επισημανθεί κάποιες προτεραιότητες για τα εναέρια, θαλάσσια και υποβρύχια drones.

Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ότι ο κ. Νίκος Δένδιας ζήτησε να περάσει κάτω από τη σκέπη του υπουργείου Έθνικης Άμυνας και πάλι η ΕΑΒ, η οποία θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην παραγωγή τέτοιων όπλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments