Global News

Les Echos: 50 Ευρωπαίοι ηγέτες στην Μολδαβία

Les Echos: 50 Ευρωπαίοι ηγέτες στην Μολδαβία

Πηγή Φωτογραφίας: protothema.gr

Η δεύτερη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας πραγματοποιείται αυτή την Πέμπτη στο Κισινάου, πρωτεύουσα μιας αποδυναμωμένης αλλά μάχιμης Μολδαβίας

Η δεύτερη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας πραγματοποιείται αυτή την Πέμπτη στο Κισινάου, πρωτεύουσα μιας αποδυναμωμένης αλλά μάχιμης Μολδαβίας. Στην ατζέντα: ασφάλεια, ενέργεια, συνδεσιμότητα.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, που δημιουργήθηκε το 2022 με βάση τη διαίσθηση του Εμμανουέλ Μακρόν ότι η γεωγραφική Ευρώπη, από την Ισλανδία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, χρειάζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση ηπειρωτικών ζητημάτων (κλίμα, υγεία, ασφάλεια, περιβάλλον…).

Στη Μολδαβία, οι ηγέτες θα συζητήσουν ειδικότερα τα θέματα της ασφάλειας (κυβερνοαπειλές, οργανωμένο έγκλημα), της συνδεσιμότητας (υποδομές μεταφορών, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας) και της ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο).

Η σύνοδος του Κισινάου δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ακόμη κι αν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έφτασε την Τετάρτη, επισημοποίησε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας και τη μείωση των τελών περιαγωγής στη Μολδαβία από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει σχεδιαστεί ως ένας χώρος για ανεπίσημες ανταλλαγές, όπου οι ηγέτες μπορούν να συζητήσουν ειλικρινά, χωρίς να χρειάζεται να διαπραγματευτούν βήμα προς βήμα τα συμπεράσματα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments