Αθλητισμός

Φεβρουάριος 2012 – Φεβρουάριος 2018: Ο Αμρ Ουάρντα είχε ζήσει μια πιο φρικτή μέρα από τη χθεσινή (pics&vids)

Φεβρουάριος 2012 – Φεβρουάριος 2018: Ο Αμρ Ουάρντα είχε ζήσει μια πιο φρικτή μέρα από τη χθεσινή (pics&vids)
1η Φεβρουαρίου 2012: Είναι η μέρα κατά την οποία γράφτηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Αιγύπτου. Δεκάδες νεκροί από μαχαίρια και από χτυπήματα στο κεφάλι. Ο Αμρ Ουάρντα, μόλις 19 ετών τότε και μέλος της Αλ Αχλί, είδε φίλους του να χάνουν τη ζωή τους. Και η δική του ζωή στιγματίστηκε για πάντα.

Ο Αμρ Ουάρντα είναι σήμερα το νούμερο ένα πρόσωπο όχι μόνο της αθλητικής, αλλά της γενικότερης επικαιρότητας στην Ελλάδα. Ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής, που αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού από τον ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο, είδε δύο κουκουλοφόρους χθες τη νύχτα να του κάνουν επίθεση, κρατώντας μαχαίρια, στην Καισαριανή όπου βρισκόταν και παρακολουθούσε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρόλαβε και μπήκε σε ένα μαγαζί για να γλιτώσει, φωνάζοντας στους υπόλοιπους να καλέσουν την αστυνομία. Ο Αιγύπτιος, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν πήγε στην προπόνηση της ομάδας του, κοιμήθηκε σε ξενοδοχείο χθες τη νύχτα και είναι πιθανό να μην αγωνιστεί στο ματς της Δευτέρας με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Κι όμως, αυτή ίσως να μην είναι η χειρότερη νύχτα στη ζωή του Αμρ Ουάρντα. Έξι χρόνια πριν και πάλι μήνα Φεβρουάριο, ο μόλις 19 ετών Ουάρντα ήταν ποδοσφαιριστής της Αλ Αχλί. Εκείνη η νύχτα θα του στιγμάτιζε τη ζωή για πάντα…

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Αιγύπτου

1η Φεβρουαρίου 2012: Η Αλ Αχλί αγωνίζεται στο Πορτ Σάιντ εναντίον της Αλ Μασρί για το πρωτάθλημα της Αιγύπτου. Είναι η μέρα κατά την οποία γράφτηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Αιγύπτου.

Η Αλ Μασρί κερδίζει 3-1 και οι οπαδοί της μπαίνουν στο φινάλε στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Αλλά δεν μένουν μονάχα σε αυτό. Αρχικά επιτέθηκαν σε παίκτες της Αλ Αχλί, αποκλείοντάς τους εντός των αποδυτηρίων. Στη συνέχεια ορμούν εναντίον των 1.200 οπαδών της Αλ Αχλί, οι οποίοι απαντούν. Οι μάχες είναι σώμα με σώμα, η αστυνομία ανήμπορη να ελέγξει την κατάσταση. Μαχαίρια, πέτρες και ρόπαλα προκαλούν ένα σκηνικό χάους. Ο απολογισμός είναι 79 νεκροί και περισσότεροι από 1000 τραυματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας, ο θάνατος αρκετών από τα θύματα οφειλόταν σε χτυπήματα με μαχαίρι και χτυπήματα στο κεφάλι. Υπήρχαν επίσης νεκροί που είχαν πέσει από μεγάλο ύψος και άτομα που είχαν ποδοπατηθεί.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανέβαλε τους υπόλοιπους αγώνες που επρόκειτο να διοργανωθούν, ανάμεσά τους και ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Αλ Ισμαΐλι και Ζάμαλεκ, με τους οπαδούς που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο στάδιο του Καΐρου να προβαίνουν σε μικρής έκτασης βανδαλισμούς, ενώ ο προπονητής της Αλ-Μασρί, Καμάλ Αμπού Αλί ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ομάδα.

Αναφέρθηκαν επίσης διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των αρχών, στις οποίες συμμετείχαν και οπαδοί, στο Κάιρο, το Πορτ Σάιντ και στην περιοχή του Σουέζ. Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα επεισόδια έγιναν περισσότερο για πολιτικούς λόγους, λόγω των πρόσφατων εκλογών.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Καμάλ αλ Γκανζούρι, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, διέταξε την άμεση διάλυση του διοικητικού συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας. Αν και μια τέτοια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της FIFA, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ζήτησε την ολοκλήρωση της αναλυτικής έρευνας τον όσων διαδραματίστηκαν, πριν από οποιαδήποτε παρέμβασή της.

Εκείνη η μέρα στιγμάτισε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τη ζωή του Ουάρντα. Μέλος της ομάδας της Αλ Αχλί, σε ηλικία 19 ετών, ο Αιγύπτιος είδε να χάνονται μέσα σε δευτερόλεπτα, φίλοι και γνωστοί του.

“Το Πορτ Σαΐντ είναι μια πολύ άσχημη ανάμνηση για εμένα. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ για μια εβδομάδα. Έχασα πολλούς φίλους μου εκείνη την ημέρα”, θα πει μερικά χρόνια μετά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments