Λάνα Ντελ Ρέι

Λάνα Ντελ Ρέι
Η Ελίζαμπεθ Γούλριτζ Γκραντ γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Λάνα Ντελ Ρέι, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός.

Άρχισε να γράφει τραγούδια στα 18 της  και υπέγραψε το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο της το 2007 με την 5 Points Records. Το δεύτερο studio album δηλ. η πρώτη της μεγάλη επιτυχία, Born To Die κυκλοφόρησε το 2012. Πήγε νούμερο δύο στην Αμερική και ήταν το τρίτο άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις για το 2012. Τα πρώτα πέντε σινγλς του άλμπουμ έγιναν επιτυχίες και κατέκτησαν τα τσαρτ. Το τρίτο studio album της Ultraviolence, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014 και έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο Billboard 200.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λέικ Πλάσιντ. Είναι κόρη του επιχειρηματία Ρομπ Γκραντ. Επέλεξε το ψευδώνυμό της επιθυμώντας κάτι που αντανακλά το στυλ της, που παραπέμπει στην παλαιά λάμψη του Χόλιγουντ. Είναι δημοφιλής για τον ξεχωριστό σινεματικό της ήχο, ο οποίος συνδυάζει επιδράσεις από τις δεκαετίες του 1950 και 1960, από τη χιπ-χοπ μουσική, και από τραγουδιστές όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, η Νάνσυ Σινάτρα και οι Νιρβάνα, όπως φαίνεται σε τραγούδια της όπως το National Anthem και το ομότιτλο Born To Die. Τον Ιούνιο του 2013 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία μικρού μήκους Tropico, με συμπρωταγωνιστή το μοντέλο Σον Ρος και σε σκηνοθεσία του Άντονι Μάντλερ. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 5 Δεκεμβρίου στο κανάλι της στο Youtube με soundtrack από δικά της τραγούδια, όπως τα: Body Electric, Gods and Monsters και Bel Air.

Στις 25 Απριλίου το 2005, η Elizabeth Woolridge Grant έγραψε ένα CD με την United Stets Copyright Office. Ο τίτλος ο οποίος ζητήθηκε ήταν Rock Me Stable με ένα ακόμα τίτλο Young Like Me να έχει ακόμα ζητηθεί. Οι τίτλοι των κομματιών είναι προς το παρόν άγνωστοι. Μεταξύ 2005-2006, ηχογραφήθηκε το άλμπουμ Sirens με όνομα ”May Jailer” και κυκλοφόρησε το Μάιο του 2012. Στη πρώτη της παράσταση το 2006 για το Williamsbur Live, ένα διαγωνισμό προσωπικού τραγουδιού η Del Rey γνώρισε τον Van Wilson ο οποίος ήταν σκάουτερ για την 5 Points Records, μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία με διευθυντή τον David Nichtern.

Το 200, η Del Rey υπέγραψε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο για 10.000$ με την 5 Points Records όταν φοιτούσε ακόμα στο πανεπιστήμιο του Fordham και τότε πήγε στο Manhattan Mobile Home Park ένα κινούμενο πάρκο στο Βόρειο Μπέργκεν στο New Jersey, και αργότερα ξεκίνησε να δουλεύει με το παραγωγό David Kahne, με τον οποίο κυκλοφόρησε τα τρία πρώτα τραγούδια του Kill Kill τον Οκτώβριο του 2008. Εξήγησε ότι ”O David μου ζήτησε να δουλέψω μαζί του για μόνο μια μέρα αφού άκουσε το demo μου. Ο κόσμος τον γνωρίζει ως έναν παραγωγό με πολύ ακεραιότητα και ότι φτιάχνει μουσική που δεν είναι απλά ποπ. Το άλμπουμ της, ωστόσο, μπήκε στο αρχείο, και έτσι έχασε την προσοχή της. Έτσι ξεκίνησε να εργάζεται σε κοινωνική εργασία. ”Homeless outreach, drug, and alcohol rehabilitation–that’s been my life for the past five years” είπε στο Vogue UK το 2012.

Το ντεμπούτο ολόκληρου του άλμπουμ της, ονομαζόμενο Lana Del Rey, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010. Ο πατέρας της, Robert Grant, την βοήθησε με τη διαφήμιση του άλμπουμ, το οποίο ήταν διαθέσιμο για αγορά στο iTunes για μια μικρή περίοδο πριν αποσυρθεί. Ο David Kahne που παρήγαγε την επιχορήγηση και ο ιδιοκτήτης της προηγούμενης δισκογραφικής εταιρίας David Nichtern δήλωσαν και δύο ότι ο Grant ήθελε να πάρει τα δικαιώματα της Del Rey από την δισκογραφική εταιρία 5 Points, επειδή εκείνη ήθελε να μην κυκλοφορεί πια για να ”… καταπνίξει τις μελλοντικές ευκαιρίες για να το διανείμει– μια ηχώ από φήμες ακούστηκε ότι όλο αυτό ήταν μια υπολογισμένη στρατηγική.

Η Del Rey γνώρισε τους παροντικούς μάνατζερ της, Ben Mawson και Ed Millett, τρεις μήνες μετά το Lana Del Rey και την βοήθησαν να βγει από το συμβόλαιο με την 5 Points Records, όπου, κατά τη γνώμη της: ”Τίποτα δε συνέβαινε”. Σύντομα, μετακόμισε στο Λονδίνο στην Αγγλία και έμεινε με τον Mawson ”για μερικά χρόνια”. Για την επιλογή του καλλιτεχνικού ονόματος είπε: ” Ήθελα ένα όνομα με το οποίο θα ταίριαζα τη μουσική. Πήγαινα στο Μαϊάμι πολύ εκείνο το καιρό, μιλούσα πολλά ισπανικά με τους φίλους μου από την Κούβα. “Η Lana Del Rey μας θυμίζει την αίγλη του παραθαλάσσιου, ακούγεται υπέροχο όταν το προφέρει”.

  • Είχε ομολογήσει ότι οι δικηγόροι της και οι μάναντζέρ της δημιούργησαν το όνομα Lana Del Rey και την έκαναν να το υιοθετήσει ως καλλιτεχνικό όνομα.
  • Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2010, η Del Rey προβλήθηκε από τον Mando Diao στην εκπομπή MTV Unplugged ένα κόνσερτ στα Union Film-Studios στο Βερολίνο.

Λάνα Ντελ Ρέι σχετικές ειδήσεις: