Διεθνή

Ταγίπ Ερντογάν: “Αν η συμφωνία δεν γίνει σεβαστή, θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις στη Συρία”

Ταγίπ Ερντογάν: “Αν η συμφωνία δεν γίνει σεβαστή, θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις στη Συρία”
Νέες απειλές του Τούρκου προέδρου ο οποίος με τελεσίγραφό του δηλώνει πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία.

«Αν η δέσμευση της συμφωνίας δεν εκπληρωθεί, τότε από το επόμενο λεπτό της ολοκλήρωσης των 120 ωρών, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, για τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με τις ΗΠΑ, καλώντας την οργάνωση YPG να αποχωρήσει από την ασφαλή ζώνη.

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε είχε ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο» αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι «ανόητος».

Διαψεύδει ότι σημειώνονται συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις εν εξελίξει στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση, μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον να σταματήσει την επίθεσή της ενόσω οι κουρδικές δυνάμεις θα αποσύρονται.

Το πρωί της Παρασκευής ακούγονταν  βομβαρδισμοί στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποχωρήσει η κουρδική πολιτοφυλακή από μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως η συμφωνία καλύπτει μέρος μόνο της περιοχής που η Άγκυρα σκοπεύει να καταλάβει.

Ωστόσο ο Ερντογάν είπε πως η «ασφαλής ζώνη» θα έχει μήκος 440 χλμ. πάνω στη γραμμή των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, με την ανατολική άκρη της στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα έχει βάθος 20 μιλίων (32 χλμ.). Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους, έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή προκειμένου να εφαρμόσουν από κοινού τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments