Πολιτισμός

Σαλβαντόρ Νταλί – Γκαλά: Στο «σφυρί» με τα «κεφάλια τους γεμάτα σύννεφα»

Σαλβαντόρ Νταλί – Γκαλά: Στο «σφυρί» με τα «κεφάλια τους γεμάτα σύννεφα»
Νταλί - Γκαλά: Το έργο θα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου Bonhams στις 26 Μαρτίου στο Λονδίνο.

Ένα δίπτυχο του Σαλβαντόρ Νταλί, στο οποίο ο σουρεαλιστής Ισπανός ζωγράφισε το εαυτό του και τη σύζυγό του, Γκαλά, με τα «κεφάλια τους γεμάτα σύννεφα», θα είναι στο επίκεντρο της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου Bonhams στις 26 Μαρτίου στο Λονδίνο.

Το έργο «Couple aux têtes pleines de nuages» του 1937 (λάδι πάνω σε ξύλο) προσφέρεται από τη συλλογή του Fondazione Isabella Scelsi, του ιδρύματος που δημιούργησαν οι απόγονοι του Ιταλού αριστοκράτη και μοντερνιστή μουσικοσυνθέτη Giacinto Scelsi. Ο συνθέτης ήταν συνδεδεμένος με τον κύκλο των Σουρεαλιστών από τότε που σπούδαζε μουσική στο Παρίσι τη δεκαετία του 1920 και περνούσε μέρες πολλές με τον Νταλί και την Γκαλά, όταν αυτοί έκαναν διακοπές στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1930, φιλοξενούμενοι του πάτρονα των Σουρεαλιστών, Edward James. Η ελαιογραφία ήταν κρεμασμένη στο καθιστικό του Ιταλού συνθέτη έως τον θάνατό του, το 1988. Στη συνέχεια, η οικία του μετατράπηκε σε μουσείο και το έργο δόθηκε δάνειο στο Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto.

Κλοπή έργων του Νταλί από γκαλερί

Ωστόσο υπενθυμίζεται πως χθες άγνωστοι έκλεψαν μπρούτζινα γλυπτά και χαρακτικά έργα του Σαλβαδόρ Νταλί από γκαλερί στη Στοκχόλμη σε επιχείρηση αστραπή που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατά την οποία άρπαξαν τα έργα αφού έσπασαν τη γυάλινη πόρτα εισόδου της αίθουσας τέχνης στην οποία εκτίθεντο και εξαφανίστηκαν.

Η γκαλερί Couleur, η οποία βρίσκεται στην ακριβή περιοχή Εστερμάλμ της Στοκχόλμης, πραγματοποιούσε έκθεση για το έργο του Νταλί, στο πλαίσιο της οποίας εκτίθεντο περίπου 10 έργα του Ισπανού καλλιτέχνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT. «Η αξία καθενός από αυτά ανέρχεται σε 200.000 με 500.000 κορώνες (περίπου 19.000 ως 47.000 ευρώ). Άρα πρόκειται για πολλά λεφτά. Είναι τρομερό», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Πέντερ Ένστρομ στο TT.

Τα έργα του Νταλί που εκλάπησαν τα είχε δανειστεί η γκαλερί από την Ελβετία, πρόσθεσε. Η αστυνομία της Στοκχόλμης διευκρίνισε ότι οι κλέφτες έσπασαν τις γυάλινες πόρτες εισόδου της γκαλερί, άρπαξαν τη λεία τους και εξαφανίστηκαν με έναν αριθμό έργων. «Η περιοχή έχει αποκλειστεί ώστε να γίνει έρευνα από τη σήμανση», επισήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αρνούμενη να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την έρευνά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments