Οικονομία

Προσφορές 7 δισ. για το επταετές ομόλογο, με επιτόκιο 3,5% – Ικανοποίηση Τσακαλώτου

Προσφορές 7 δισ. για το επταετές ομόλογο, με επιτόκιο 3,5% – Ικανοποίηση Τσακαλώτου
Έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και το νέο ελληνικό ομόλογο. Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η έξοδος στις αγορές κρίνεται επιτυχημένη καθώς το βιβλίο προσφορών για το νέο 7ετές ομόλογο, έκλεισε νωρίς το απόγευμα, με το ΥΠΟΙΚ να είναι απόλυτα ικανοποιημένο από το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως το βιβλίο έκλεισε την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί προσφορές που άγγιζαν τα 7 δισ. ευρώ.

Με βάση την παραπάνω επίδοση το ομόλογο εξασφάλισε επιτόκιο της τάξης του 3,5%, που είναι καλύτερο έναντι του αρχικού στόχου. Σε ό,τι αφορά στο στόχο που επιζητούσε το ελληνικό δημόσιο, επίσης επετεύχθη, καθώς εκτιμάται ότι θα αντληθούν γύρω στα 3 δισ. ευρώ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές ακόμα και όταν υπάρχουν δυσμενείς συνθήκες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έξοδο στις αγορές με το επταετές ομόλογο. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές ακόμα και όταν υπάρχουν δυσμενείς συνθήκες.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο, με ολιγοήμερη καθυστέρηση λόγω της νευρικότητας που επικρατούσε στα χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες, βγήκε εκ νέου σήμερα στις διεθνείς αγορές με ομόλογο επταετούς διάρκειας, όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο ΟΔΔΗΧ κατά την ενημέρωσή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν αναλάβει οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura, οι οποίοι περίμεναν μέχρι σήμερα να δουν πώς διαμορφώνεται το κλίμα στις αγορές και μετά να στείλουν το μήνυμα στο ελληνικό Δημόσιο ότι μπορεί να προχωρήσει σε συναλλαγή με τους επενδυτές.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε αισιοδοξία ότι «όλα θα πάνε καλά εάν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά».

«Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια»: την κατηγορηματική αυτή δήλωση κάνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα, ενώ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει. Αναλυτικά, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ λέει για την ελληνική κρίση, «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά», είναι η άποψή του.

Υπογραμμίζει δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσα από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».

Μιλά επίσης, στο Πρακτορείο για την «πολύ καλή» συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, με τη χαρακτηριστική φράση, «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί».

Παραλλήλως, ο Επίτροπος Οικονομικών μιλά και για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει. Και προτείνει τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης. Σημειώνει πάντως, «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει», ενώ δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητη η διαπίστωση του Επιτρόπου ότι, «τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια».

Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές το 2010», σχολιάζουν οι New York Times την έκδοση επταετούς ομολόγου. «Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στις αγορές» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα Πέμπτη, με επιτόκιο εκκίνησης 3,75%.

«Η έκδοση του ομολόγου συνέπεσε με την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα. «Υπάρχει λογική και ακλόνητη ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το ελληνικό πρόγραμμα σε καλή κατάσταση. Είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις [και] τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Επίτροπος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η τέταρτη, και τελευταία, αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και οι διευθετήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. «Θα υπάρξουν κάποια σημαντικά ερωτήματα που γνωρίζω πολύ καλά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε το είδος της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, χωρίς να προκαλέσουμε εισβολή από αξιωματούχους της ΕΕ, το οποίο να επιτρέπει στην ελληνική [κυβέρνηση] να διαχειρίζεται τη δική της στρατηγική ανάπτυξης. Ακολούθως, έχουμε το θέμα του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τους NY Times «η Ελλάδα ελπίζει ότι οι δανειστές θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης».Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, γίνεται «άλλο ένα βήμα προς την έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ μέχρι να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. Σχεδιάζει, επίσης, την έκδοση τριετούς και δεκαετούς τους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ως την πιο τολμηρή απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian την απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας να προχωρήσει σήμερα στην πώληση ενός νέου επταετούς ομολόγου. «Η κυβέρνηση ελπίζει το ομόλογο να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τις αγορές – κάτι που θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο αποθεματικό ταμείο ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη δημιουργήσει για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ. Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει το ομόλογο, το οποίο λήγει στις 15 Φεβρουαρίου 2025, να αποδώσει γύρω στο 3,75%» γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με τους Financial Times «η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνιστά στοιχείο ανάκαμψης για τη χώρα της ευρωζώνης. Το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε τελευταία φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο και άντλησε 3 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει, ωστόσο οι αγορές της χώρας δεν έχουν ακόμα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους παραμένει στα χέρια χωρών της ευρωζώνης και όχι ιδιωτών επενδυτών», προσθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments