Πολιτική

Βουλή: Δέκα κάλπες για τη Novartis

Βουλή: Δέκα κάλπες για τη Novartis
Η διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ότι θα στηθούν δέκα κάλπες στη Βουλή, μία για κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση Novartis.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε την Τρίτη το απόγευμα ότι αναφορικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, αύριο θα στηθούν δέκα κάλπες στο κοινοβούλιο (μία για κάθε εμπλεκόμενο), για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας που θα κρίνει αν θα παραπεμφθούν ή όχι τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της Novartis θα ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 9:00 το πρωί.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ξεκίνησε στις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης. Τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη διάσκεψη ήταν ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν για την ψηφοφορία και η ώρα ομιλίας των προτεινόμενων για παραπομπή προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει αντί για δέκα κάλπες, στην ψηφοφορία να υπάρξει μία ενιαία.

Για την ψηφοφορία κάθε βουλευτής θα πάρει 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά, ενώ κάθε κάλπη θα έχει τη δική της εφορευτική επιτροπή. Το κάθε ψηφοδέλτιο από τα 10 θα αναφέρει και τα τρία αδικήματα μαζί με το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου. 

Ήδη έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες της Βουλής να τυπώσουν 3.000 ψηφοδέλτια.  H διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, όσο χρόνο και αν πάρει. Υπενθυμίζεται πως θα ξεκινήσει Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί. 

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis χαρακτηρίστηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Μήνυση κατά και των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Νοvartis κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. 

Μήνυση κατά ενός εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και «κατά αυτουργών και συνεργών μίας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα» κατέθεσε και ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΝΔ: Ναι στην προανακριτική, όχι σε σόου

«Ναι» στην Προανακριτική είναι η θέση της Ν.Δ., «όχι», όμως, στις δέκα κάλπες της μυστικής ψηφοφορίας, με τις οποίες η κυβέρνηση, όπως λένε στην Πειραιώς, επιδιώκει να συνεχίσει το επικοινωνιακό «σόου» που έχει στήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις με μια «προσχηματική» ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους.

Πηγές αναφέρουν ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα ψηφίσουν, αλλά θα παραμείνουν εντός της αίθουσας της Ολομέλειας και φωνάζοντας «ναι» στην Προανακριτική, σύμφωνα με εισήγηση που εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όχι» στην διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Η διαδικασία στη Βουλή

Βάσει της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί την επόμενη Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20-25 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στο χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας. Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί οι δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης).

Επίσης θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.

Οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα, όπως προβλέπει ο κανονισμός, να ψηφίσουν τον εαυτό τους στη σχετική ψηφοφορία. Εάν οι ίδιοι δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην σχετική ψηφοφορία τότε αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη και τότε θα αποφασιστεί εάν είναι δυνατόν αντί για 10 κάλπες να υπάρχει μία κάλπη και ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Οι ομιλητές στην συζήτηση

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μη βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Τον λόγο θα λάβει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα λάβουν τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μάριος Σαλμάς.

Από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα μιλήσουν δηλαδή όλοι πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος εκείνη την ημέρα θα είναι σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και για αυτό το λόγο θα στείλει γραπτό υπόμνημα. Παρέμβαση θα κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments