Βιβλίο

Η «Αστική οικία στο Χαλάνδρι» της Ισμήνης Καπάνταη

Η «Αστική οικία στο Χαλάνδρι» της Ισμήνης Καπάνταη
Η Ισμήνη Καπάνταη γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο την Αθήνα της ανέφελης δεκαετίας του ’90.

Η «Αστική οικία στο Χαλάνδρι» της Ισμήνης Καπάνταη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Αθήνα, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Το χρήμα ρέει, χρήμα άφθονο που, σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι κατά το πλείστον ουρανοκατέβατο. Μια κοινωνία που όζει στερημένη παντελώς μνήμης, μια κοινωνία που θεωρεί ότι η ιστορία εκκινεί και σχεδόν εξαντλείται στον Εμφύλιο. Μια κοινωνία που δεν προοιωνίζεται το μέλλον και παρακολουθεί τις εξελίξεις παθητικά• άνθρωποι εγκλωβισμένοι στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους —μικρών ή μεγάλων, αδιάφορο, στον κόσμο τους όμως—, μέχρι την ώρα που η μοίρα αποφασίζει την «εικονική τους πραγματικότητα» να τη μετατρέψει, απαλείφοντας απλώς το «εικονική».

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Γιατί ένιωσε την ανάγκη να πάει να τη ρωτήσει; Ολόκληρος άντρας και να μην ντρέπεται που είχε μια γριά να του λέει τι πρέπει να κάνει; Τέλος πάντων, η αλήθεια είναι πως ο πατέρας του ήταν αδύναμος χαρακτήρας και γι’ αυτό και η γιαγιά του δεν του άφησε ποτέ στα χέρια του το κουμάντο, το κουμάντο που όλοι έλεγαν ότι, αν ζούσε, θα το είχε αφήσει σίγουρα στη θεία του την Ελένη… Άλλο κουφό κι αυτό! Στην Ελλάδα ζούμε, στο Θεό σας! Ποια μάνα, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στον γιό της και την κόρη της, θα προτιμούσε να τη διαδεχτεί η κόρη στην κεφαλή των επιχειρήσεών της; Μονάχα μια μουρλή σαν τη γιαγιά του. Αυτά όλα τα ιστορούσαν όσοι τα είχανε ζήσει τότε που αρρώστησε και πέθανε η θεία του, εργαζόμενοι και συνεργάτες, που ήτανε σίγουροι ότι η γιαγιά του εκείνη ακριβώς τη χρονιά σκόπευε να παραδώσει στη Ελένη τη διεύθυνση, αλλά ο ίδιος δεν το πολυπίστευε. Η κυρία ήταν καλά γαντζωμένη στην καρέκλα και μόνο όταν έκλεινε τα μάτια της θ’ άφηνε το τιμόνι σε άλλα χέρια. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

H Ισμήνη Καπάνταη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Παντρεύτηκε τον Βάσο Καπάνταη κι έχει έναν γιο, τον συγγραφέα Δούκα Καπάνταη. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα κι έχει βραβευτεί για το έργο της με το Βραβείο Χριστιανικών Γραμμάτων (1990) και με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1992) για το μυθιστόρημα «Απειρωτάν και Τούρκων».

ΤΙΤΛΟΣ: Αστική οικία στο Χαλάνδρι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ισμήνη Καπάνταη Εκδόσεις Ίκαρος Σελ.: 304 Τιμή:14,50 €.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments