Ελλάδα

Βαρνάκοβα: Φωτιά στο μοναστήρι- Κάηκε η εικόνα της Παναγίας

Βαρνάκοβα: Φωτιά στο μοναστήρι- Κάηκε η εικόνα της Παναγίας
Βαρνάκοβα: Μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε σήμερα στη Μονή Βαρνάκοβας μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ μετά τις 23,00, ενώ από τη φωτιά δεν γλύτωσε η εικόνα της Παναγίας

Η εικόνα της Παναγίας και ο ιερός ναός του μοναστηριού παραδόθηκαν στις φλόγες μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ μετά τις 23,00 στο ιστορικό Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνάκοβας Φωκίδας. Η ιερά Μονή που εκτός από τόπο λατρείας αποτελεί και πολιτιστικό μνημείο είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές το 2017. Τότε η εικόνα, μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είχε γλυτώσει από τις φλόγες, πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη τώρα.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος και σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υποστράτηγος, συντονιστής των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Ιωάννης Πετρούτσος, τόσο στον ίδιο όσο και στον μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο «μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών».

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για τη μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» σημείωσε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές. Ο ίδιος έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι «ευχαριστούμε τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Η φωτιά ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετσώνης «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Δείτε το βίντεο

Το Καθολικό της Μονής έχει ταλαιπωρηθεί στατικά από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Αιγίου το 1995 και παραμένει κλειστό από το 2010, για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών. Μετά την πυρκαγιά του 2017 ο ναός που χρησιμοποιείται ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments