Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις! ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες διώχνουν τους Ρώσους διπλωμάτες

Ραγδαίες εξελίξεις! ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες διώχνουν τους Ρώσους διπλωμάτες
Η υπόθεση του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με πολλές χώρες να λαμβάνουν πλέον σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Σε Δούρειο Ίππο μετατρέπεται για τη Ρωσία η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ, καθώς η διεθνής κοινότητα θεωρεί πως πίσω από τη δηλητηρίαση βρίσκεται η Μόσχα και πλέον λαμβάνουν σκληρότατα μέτρα εναντίον της. 

Με έκτακτα δελτία όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενημερώνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε στην απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών ως ποινή για την δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος.

Tην ίδια ώρα με την αμερικανική κυβέρνηση, τουλάχιστον 14 ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν τις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Την είδηση έκανε γνωστή και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. 

Πρώτη από όλες η Γερμανία, η οποία αποφάσισε την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών.  Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στον Σκριπάλ και στην κόρη του, στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι, στην πρώτη γνωστή επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανία απέλασε 23 Ρώσους και η Μόσχα απάντησε απελαύνοντας τον ίδιο αριθμό Βρετανών.

Γαλλία

Η Γαλλία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα δήλωσε  γαλλική διπλωματική πηγή. Οι διπλωμάτες θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε η πηγή αυτή.

Η πρώτη αντίδραση των Ρώσων

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε σε ποια βάση ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, στήριξε τον ισχυρισμό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments