Πολιτική

Τσίπρας: «Περιμένω από τον Τούρκο πρόεδρο να επιστρέψει γρήγορα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς» (vid)

Τσίπρας: «Περιμένω από τον Τούρκο πρόεδρο να επιστρέψει γρήγορα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς» (vid)
Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους προς την Τουρκία.

Για τις 11:00 ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,  στον απόηχο της ελληνοτουρκικής έντασης.

«Περιμένω από τον Τούρκο πρόεδρο να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να επιστραφούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος είχε προβλέψει ότι η Τουρκία μπορεί να τους κρατήσει και για 15 χρόνια.

Σημεία από την παρέμβαση του πρωθυπουργού:

Η έξοδος από το μνημόνιο

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου για την έξοδο από τα μνημόνιαΤο κρίσιμο και βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο ερχόμενος Αύγουστος -Η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, το τέλος των προγραμμάτων. Είναι μια μεγάλη τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας.

Ιστορικό καθήκον μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα, χωρίς πρόσθετα μέτρα και παράλογες απαιτήσεις. Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ούτε προφανής ήταν -Για να κλείσουμε οριστικά τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας δουλέψαμε σκληρά

1. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας έναντι των δανειστών και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας2. Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε το ταμπού της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο3. Μετά από αρκετά χρόνια εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής ηρεμίας

Οι εκλογές θα γίνουν Σεπτέμβριο του 2019 -Ούτε καν στις ευρωεκλογές του 2019

Κοινωνική πολιτική

Σήμερα η κοινωνία περνάει δυσκολίες αλλά κατανοεί ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Σταματήσαμε την κοινωνική καταστροφή το 2015 -Μετά από 3 χρόνια αισθανόμαστε υπερήφανοι που αυτό το πετύχαμε, στα πλαίσια μνημονίουΒασικός δείκτης της ανάκαμψης για εμάς δεν είναι ο ρυθμός της οικονομίας, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο καλιτερεύουν οι συνθήκες ζωής για την πλειοψηφίαΗ ανεργία έχει περιοριστεί κατά 7 μονάδες, κινείται κοντά στο 20%, δεν είναι μικρό το κατόρθωμα αυτόΤο «δικό μας μνημόνιο»

Τώρα είναι η ώρα για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ξεπεράσουμε τα τελευταία μέτρα του μαραθωνείουΗ επιβράβευση για εμάς θα είναι μεγάλη -Εξοδος σημαίνει ελευθερία στην άσκηση οικονομικής πολιτικήςΒρισκόμαστε σε συνομιλίες για το μετα-μνημονιακό πλαίσιο και την εποπτεία -Εκπονούμε στρατηγικό σχέδιο για την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώραςΗ σύνταξη αυτού του σχεδίου γίνεται διότι είναι δική μας πρωτοβουλία -Σχέδιο με μετρήσιμους στόχους και ιεραρχήσειςΘα καταθέσουμε προς συζήτηση αυτό το σχέδιο με τους Θεσμούς και την ελληνική κοινωνίαΠλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα: τη γραμμή προληπτικής στήριξης κάνουν προσπάθειες να την αναστήσουν για δικούς τους λόγουςΑυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι οι λεπτομέρεις για μια καθαρή έξοδο που δεν θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιοΤα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων θα ήθελαν να ανακόψουν αυτή την πορείαΤρίτο θέμα που συζητάμε με τους θεσμούς είναι η ρύθμιση του χρέους -Βασική και κύρια προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησηςΤώρα, στο τέλος της διαδρομής δεν ανάμενεται εφησυχασμός -Τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης, πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον

Εξωτερική πολιτικήΗ Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της. Η στάση της αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με το εξωτερικό, ειδικότερα το ΣυριακόΣυνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε δίαυλο -Το αυστηρό μήνυμα των εταίρων προς την Τουρκία αποτελεί σημαντική στήριξη για τις θέσεις μας. Η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, πρέπει να επιδιώκουμε το κλείσιμο μετώπων στην εξωτερική πολιτική. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να επιλύσουμε διαφορές με Αλβανία, πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις, και με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε κι ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητες από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω, μακάρι να διαψευσθώ. Η στάση της άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης κάνει ζημιά στη χώρα. Ο αρχηγός της ΝΔ αρνείται να συναντήσει τον ΥΠΕΞ, επιτίθεται στον υπουργό Αμυνας, δεν βοηθάει αυτή η στάση. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν -Καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική πολιτικήΑς αφήσουν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν σε μια κίνηση καλής θέλησης με επίσπευση της επιστροφής των 2 στρατιωτικώνΕίναι άδικη η κράτησή τους -Περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να επιστρέψουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοίΕίναι μια κίνηση που θα την περιμένουμε, θα κάνουμε υπομονή, δεν θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments