Πολιτική

Ρώσος πρεσβευτής: Δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο

Ρώσος πρεσβευτής: Δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο
Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απέκλεισε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόβ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μάσλοφ, σε μια συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης, που έδωσε στην πρεσβευτική κατοικία στο ιστορικό κτίριο επί της οδού Ηρώδου του Αττικού, αναφέρθηκε εκτενώς σε επίκαιρα διεθνή ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στις εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή μας. 

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του αμερικανού Πενταγώνου και τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις πωλήσεις των ρωσικών συστοιχιών S-400 στην Τουρκία , όπως και για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τα συστήματα κατά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κλυδωνισμοί στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά:

 «Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μάσλοφ, επισημαίνοντας τη συνεργασία αυτή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας , όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά και στην Συρία, είπε ότι συνιστά ένα παράδειγμα του για το πως «μια βαθιά κρίση ( μεταξύ δύο χωρών) μπορεί να μετατραπεί σε συνεργασία».

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου της Τουρκίας , η έναρξη της κατασκευής του οποίου ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα, ο κ. Μάσλοφ, επιδιώκοντας να καθησυχάσει του φόβους που προκαλεί η κατασκευή του σε ένα σεισμογενές περιβάλλον, είπε ότι «λαμβάνονται υπ όψιν όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τέτοιους σταθμού , όπως και όλοι οι σεισμογενείς παράγοντες της περιοχής». Παράλληλα, αντέταξε στους φόβου αυτούς τη μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία που έχει η Ρωσία στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτιμούμε τη στάση του Τσίπρα

Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσική πλευρά εκτιμά τη στάση που κράτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών αφού όπως είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει προσεκτική αντιμετώπιση της υπόθεσης Σκριπάλ και με υπεύθυνο τρόπο. Ο κ. Μάσλοφ εξήρε και τη στάση που κράτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Για τους Έλληνες στρατιώτες και ΠΓΔΜ

Στο ερώτημα, αν τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάσλοφ είπε χαρακτηριστικά : «Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο Ρώσος πρεσβευτής απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ερωτηθείς μάλιστα αν συμμερίζεται τους φόβους του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα για ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».

Αλλά και στο θέμα των Σκοπίων, ο κ. Μάσλοφ, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και πως, αν αυτή ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Παράλληλα επεσήμανε ότι η θέση της Ρωσίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς αρνητική» καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».

Η κρίση στη ΣυρίαΟ Ρώσος πρεσβευτής αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται στην Αστανά αποδίδουν ήθη καρπούς , υπενθυμίζοντας ότι έγινε εφικτό να δημιουργηθούν ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία με τη συνεργασία της Τουρκίας και του Ιράν, να συνέλθει το Συνέδριο του ενδοσυριακού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο Σότσι. Παράλληλα τόνισε ότι χάρη σ’ αυτές τις κοινές προσπάθειες δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τον ενδοσυριακό διάλογο.

Ωστόσο, ο κ. Μάσλοβ τόνισε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν μια διαφορετική πορεία» στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν τάσσονται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Ο κ. Μάσλοφ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολεμική εμπλοκή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Συρία , όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση. Αλλά και όταν ρωτήθηκε για την ένταση που δημιουργείται μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ , ο κ. Μάσλοφ είπε ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments