Διεθνή

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβάρδισαν τη Συρία (vid)

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβάρδισαν τη Συρία (vid)
Ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εξαπέλυσαν συντονισμένες επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος. Η αντίδραση της Ρωσίας.

Στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε στη Συρία όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο και στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό χτυπήθηκαν σε μια επίθεση των δυνάμεων ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, προσθέτονας ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Ήρθε η ώρα να "ενωθούμε" για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετωπίζουν επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Για πολλές δυνατές εκρήξεις έκανε λόγο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι χτυπήθηκαν επιστημονικό κέντρο έρευνας και στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό.

Η συριακή εθνοφρουρά και η τέταρτη μεραρχία, που αποτελούν επίλεκτα τμήματα του συριακού στρατού, έγιναν στόχος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Συνολικά χτυπήθηκαν τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα, δυο στη Δαμασκό και ένα στη Χομς, εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα, μετέδωσε η ίδια πηγή.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα.

Το βρετανικό υπουργείο Aμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν «στρατιωτικό συγκρότημα» κοντά στη Χομς, στη δυτική Συρία.

«Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Δαμασκό και σύννεφα καπνού φαίνονται πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ρωσία: Οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία δε θα μείνουν χωρίς συνέπειες

Οι ενέργειες που έγιναν το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.

"Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ.

"’Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι", πρόσθεσε.

Τα μηνύματα Μέι και ΜακρόνΗ κ. Μέι τόνισε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή, ο Εμάνουελ Μακρόν επεσήμανε πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.

Συρία: Καταρρίψαμε το ένα τρίτο των πυραύλωνΗ συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα Σάββατο από τις ΗΠΑ και οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

«Απρροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. «Είχαμε έγκαιρη προειδοποίηση από τους Ρώσους για το πλήγμα… και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχους.

Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ’ αυτούς καταρρίφθηκαν, δήλωσε ακόμη.

«Προβαίνουμε σε εκτίμηση των ζημιών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στον πόλεμο που διεξάγεται εδώ και επτά χρόνια στη Συρία, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές οργανώσεις στην περιοχή, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments