Ελλάδα

Γαλλικές φρεγάτες: Δύο μας δανείζει το Παρίσι σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα

Γαλλικές φρεγάτες: Δύο μας δανείζει το Παρίσι σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα
Γαλλικές φρεγάτες: Μετά από επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, το Παρίσι θα μας δανείσει στην Αθήνα δύο φρεγάτες Φρεμ. Αυτό αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, το Παρίσι δανείζει δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες στην Αθήνα. Το θέμα φαίνεται πως συζητήθηκε ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες μέρες. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ λένε για δύο γαλλικές φρεγάτες Φρεμ που ναυπηγήθηκαν το 2019 την Αλσατία και τη Λορένη όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι, που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Σε συζήτηση και για τα Ραφάλ

Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος των δύο υπουργών συζητήθηκαν και τα Ραφάλ, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα, μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

svg%3E

Όπως ανακοινώθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν» είπε.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν με στόχο να «πέσουν» οι υπογραφές εντός του μήνα.

Επιπλέον, οι δυο τους θα συζητήσουν για εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αγορά οπλικών συστημάτων ενώ μεταξύ άλλων, φέρεται να υπάρχουν σκέψεις για αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και τορπιλών. Ορισμένα από τα αεροσκάφη θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα. Η αγορά τους προωθείται προκειμένου να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχομένως και εντός 12 μηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments