Πολιτισμός

Backstage της παράστασης “CHAMELEON”- Τι δήλωσαν οι ηθοποιοί (pics&vid)

Backstage της παράστασης “CHAMELEON”- Τι δήλωσαν οι ηθοποιοί (pics&vid)
Βρέθηκα στην τελευταία πρόβα της παράστασης “CHAMELEON” από την ομάδα THREE, στο θέατρο “Ελπίδα”. H επίσημη πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 23/04.

Της: Έπη Τρίμη 

Βρέθηκα στην τελευταία πρόβα της παράστασης “CHAMELEON” από την ομάδα THREE, στο θέατρο “Ελπίδα”. 

Σε ένα δωμάτιο όλοι έτρεχαν πυρετωδώς για τις τελευταίες λεπτομέρειες αλλά παρόλο που η υπόθεση και η όλη πλοκή είναι δραματική, με μια απίστευτη και κλιμακωτή κορύφωση, το γέλιο και η πλάκα δεν είχε τελειωμό. 

H επίσημη πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 23/04 με αποτέλεσμα όλοι να ασχολούνται με τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Το έργο είναι σύγχρονο με αμερικάνικες προδιαγραφές. Πρόκειται για ένα δικαστικό αστυνομικό δράμα εμπνευσμένο από πραγματικά περιστατικά που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός επίσημου ορισμού και προφίλ για τη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνο στις Η.Π.Α.

Εννοείται πως είδα όλη την παράσταση η οποία είναι εκπληκτική καθότι καταφέρνει να κάνει το θεατή να εμπλακεί συναισθηματικά και να νιώσει πως και ο ίδιος παίζει καθοριστικό ρόλο στο δωμάτιο ανάκρισης όπου ξεδιπλώνεται όλη η πλοκή. 

Αξίζει να πάτε στο “CHAMELEON” γιατί είναι κάτι που διαφέρει από τα ελληνικά δεδομένα και θυμίζει περισσότερο τμήματα από ταινίες ή σειρές αστυνομικές με ψυχολογική ένταση και πλοκή που σε κρατά σε εγρήγορση.

Υπόθεση:

Οκτώβριος του 1983. Η Μπέλα εργάζεται ως ιερόδουλη στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν. Συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω, έχοντας μόλις σκοτώσει έναν πελάτη της που καταζητείται ως κατά συρροήν δολοφόνος με πολλά και φρικτά εγκλήματα στην πλάτη του. Οι δύο ντετέκτιβ που αναλαμβάνουν την υπόθεση, ο Ντέξτερ και η Σάντρα, βέβαιοι στην αρχή ότι η Μπέλα ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, σκοντάφτουν σε κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν την Μπέλα ως κατά συρροήν δολοφόνο των πελατών της. Ζητούν την βοήθεια του Άλεξ, του ψυχαναλυτή εγκληματιών του FBI. Η δουλειά της τριμελούς αυτής ομάδας δυσκολεύεται από το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν έχει καθιερωθεί κανένα ενεργό προφίλ για την γυναίκα κατά συρροή δολοφόνο. Οι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση είναι τρία επιπλέον «θύματα» της γοητευτικής κρατούμενης ή, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και για τον δικό του λόγο, προσπαθούν άδικα να την ενοχοποιήσουν; 

CHAMELEON, ένα, δικαστικό αστυνομικό δράμα, εμπνευσμένο από πραγματικά περιστατικά που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός επίσημου ορισμού και προφίλ για την γυναίκα κατά συρροή δολοφόνο στις Η.Π.Α. . 

Τί δήλωσαν οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί :

Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος (συγγραφέας και ηθοποιός) : «Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκα στο θέατρο «Ελπίδα». Εκεί, ως δια μαγείας, πέρασαν σκόρπιες εικόνες που αποτέλεσαν και το εφαλτήριο για να γεννηθεί αυτή η παράσταση. Τα συναισθήματα που ανέκυψαν μέσα από τη μικρή αυτή αίθουσα ήταν τόσο έντονα που άρχισα να σημειώνω σ’ ένα κομμάτι χαρτί ένα βασικό κορμό στον οποίο βασίστηκε και το σενάριο. Στη συνέχεια, με το άλλο μου συγγραφικό μισό τον Κωστή Μπασογιάννη αρχίσαμε να γράφουμε το σενάριο, τις σκηνές και τους διαλόγους. Μούσα μου για την παράσταση αυτή είναι η Μαργαρίτα Καρακάση με την οποία έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν. Είμαστε καλοί φίλοι, επικοινωνούμε εξαιρετικά και επί σκηνής υπάρχει χημεία που είναι έκδηλη στο θεατή. 

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες τόσο σεναριακά όσο και στις πρόβες γιατί είναι πολύ δύσκολο να εντάξεις ένα λιτό παίξιμο επί σκηνής και να αποτυπώσεις ένα αμερικάνικο αστυνομικό δικαστικό δράμα με τρόπο που να γίνεται κατανοητό στο ελληνικό κοινό και βέβαια να αποτυπωθεί σε διαλόγους στα ελληνικά. Το θέατρο «Ελπίδα», είναι ιδανικό για να μπορέσεις να δραματοποιήσεις όσα συμβαίνουν σ’ ένα δωμάτιο ανάκρισης της αστυνομίας. Ο θεατής νιώθει αναπόσπαστο κομμάτι της ανάκρισης, συμπάσχει και προβληματίζεται λες και βρίσκεται μέσα στην ανακριτική αίθουσα. 

Με τον σκηνοθέτη Κωστή Μπασογιάννη έχουμε κάνει στο παρελθόν μια αγγλόφωνη ταινία μεγάλου μήκους που λέγεται «UNITAS” και προβλήθηκε στο τμήμα Digital Wave του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου αποσπάσαμε πολύ καλές κριτικές. 

Επίσης, κάναμε και τη θεατρική διασκευή της ομώνυμης ταινίας «Σεξ, Ψέματα και βιντεοκασέτες».

Χαίρομαι ιδιαίτερά που γνωρίζεις και τον σκηνοθέτη μας, τον Κωστή Μπασογιάννη. Αν αρχίσω να μιλάω για τον Κωστή, δε θα σταματήσω. Είναι φίλος, μέντορας και χαρισματικός σκηνοθέτης. Στα χέρια του, νιώθαμε όλοι πάντα ασφάλεια. Μαζί του, γράψαμε και το τελικό κείμενο Chameleon. Η ματιά του είναι άψογη και άπιαστη. Το αποτέλεσμα, μιλάει από μόνο του».

Κωστής Μπασογιάννης (συγγραφέας και σκηνοθέτης): «Όταν ο Σπύρος-Ανδρέας μου έστειλε το πρώτο κείμενο του Χαμαιλέοντα, δέχτηκα αμέσως να το προχωρήσουμε μαζί, γιατί τα πρόσωπα αυτού του police room drama αντιστοιχούσαν σε τέσσερα αρχέτυπα που θα μπορούσαν να είναι αντιπροσωπευτικά της σύγχρονης ναρκισσιστικής έκρηξης. Όχι μόνο η πόρνη Μπέλα αλλά και οι λειτουργοί της πολιτείας που προσπαθούν να την χειραγωγήσουν είναι διαφορετικά πρόσωπα του ίδιου πολυκέφαλου τέρατος που πραγματεύεται η ιστορία μας. Ενός τέρατος που, αν έχουμε την επίγνωση για ν´ αποδεχθούμε και οι υπόλοιποι (συντελεστές και θεατές) την σχέση μας μαζί του, το δράμα θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα.

Αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται σ´ ένα ανακριτικό δωμάτιο του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης με πρωταγωνιστές τέσσερις κλεισμένους στον προσωπικό τους κόσμο ανθρώπους, μπορεί να μας δώσει μια ελάχιστη γεύση μιας αλήθειας, που ο πολιτισμός μας αδυνατεί να συλλάβει: Ότι το έγκλημα είναι συχνότατα μια διεστραμμένη παραλλαγή της Αγάπης».

Μαργαρίτα Καρακάση (ηθοποιός): «Πρόκειται για μια φρέσκια πρόταση που διαφέρει απ’ όσα έως σήμερα έχει δει επί σκηνής ο έλληνας θεατής, γι’ αυτό και αξίζει να έρθετε να δείτε το “CHAMELEON”. Μου αρέσει απίστευτα ο ρόλος της Μπέλα που εργάζεται ως ιερόδουλη. Δυσκολεύτηκα μόνο για να μπω στην ψυχολογία της ηρωίδας. Βέβαια όλοι μας ανταλλάξαμε κατά καιρούς πολλά clip από ταινίες και music videos που μας άρεσαν ώστε να εμπνευστούμε, να μελετήσουμε και να αντιληφθούμε πώς θα πρέπει και εμείς να υποδυθούμε τους ρόλους μας». 

Γιάννης Κοκορέτσας (ηθοποιός): «Μου αρέσει να τσαλακώνομαι και να εξελίσσομαι γι΄ αυτό και ο ρόλος αποτελεί πρόκληση. Υποδύομαι τον Alex έναν ψυχαναλυτή εγκληματιών του FBI». 

Μαρία Γιαννιώτη (ηθοποιός): «Είναι η δεύτερη συνεργασία μου με το Σπύρο-Ανδρέα Παπαδάτο. Υποδύομαι τη ντετέκτιβ Σάντρα που σε συνεργασία με τον Ντέξτερ αναλαμβάνουν την υπόθεση της ανάκρισης. Τα περισσότερα επί σκηνής μην τα αποκαλύψουμε όλα»! 

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο : Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, Κωστής Μπασογιάννης

Σκηνοθεσία : Κωστής Μπασογιάννης

Διανομή : Μαρία Γιαννιώτη, Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, Μαργαρίτα Καρακάση, Γιάννης Κοκορέτσας

Σκηνογραφία : Στέλιος Κοτίδης

Make up-μαλλιά: Γιώργος Παυλάκης-Vintage Beauty Salon

Video: Χρήστος Αποστολάκης

Φωτογραφία : Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα

Graphics: Guido Raffinatore

Έναρξη : 16-04-18

Δευτέρα/Τρίτη: 21:30

Διάρκεια : 75 λεπτά

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ: Αριστοτέλους 53 & Σμύρνης, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 2130883934

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments