Διεθνή

Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν στο «μενού» της συνόδου των ΥΠΕΞ της G7

Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Ιράν στο «μενού» της συνόδου των ΥΠΕΞ της G7
Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται προκειμένου να συζητήσουν πώς θα διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία, ωστόσο στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το θέμα της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων.

Η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), η οποία διεξάγεται την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Τορόντο του Καναδά.

Οι συνομιλίες έχουν επίσης ως στόχο να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G7 που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Ιουνίου στο Κεμπέκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «επτά» θα εξετάσουν πώς θα διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία, ωστόσο στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το θέμα της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων.

Εκτός από την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, δύο άλλα μεγάλα θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών: Αρχικά, η Βόρεια Κορέα, εν όψει και της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το Ιράν καθώς ο κ. Τραμπ πρόκειται να αποφασίσει, μέχρι τις 12 Μαΐου, αν θα αποσύρει ή όχι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στην απειλή αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε το Σάββατο από τη Νέα Υόρκη ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και θα λάβει δραστικά μέτρα, στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα διεξαχθεί επίσης η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας, με βασικό θέμα «Η οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου». Στη σύνοδο αυτή θα μετάσχει και ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι θα συζητήσει με τους υπουργούς της G7 την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού, των υβριδικών απειλών και των απειλών στον κυβερνοχώρο, καθώς και την εμπορία ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε νέα από όλο τον κόσμο στο www.pagenews.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments