Διεθνή

Αποκάλυψη Cumhuriyet: Η σχέση στελέχους του Ερντογάν με το τουρκικό ναρκώπλοιο

Αποκάλυψη Cumhuriyet: Η σχέση στελέχους του Ερντογάν με το τουρκικό ναρκώπλοιο
"Κάτι βρωμάει στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος.

Μια νέα διάσταση στο επεισόδιο που σημειώθηκε με το ναρκώπλοιο κοντά ανοικτά της Ρόδου δίνει η δημοσίευμα της Cumhuriyet.

«Κάτι βρωμάει στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το φορτηγό πλοίο «ACT» ανήκει σε συγγενεή στελέχους του AKP, του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιο συγκεκριμένα φέρεται να ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Αμπντουραχίμ Ντουντάρ. Το ίδιο πλοίο, όπως επισημαίνει είχε ελεγχθεί πολλάκις και από την τουρκική ακτοφυλακή.

Το φορτηγό πλοίο εχθές αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του ελληνικού Λιμενικού να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου και έριξε προειδοποιητικές βολές, όταν ο καπετάνιος αρχήθηκε. Υπήρχαν πληροφορίες πως το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά.

Είχε συλληφθεί ο καπετάνιος

Ο καπετάνιος του «ACT», Χαλούκ Σάμι Καλκαβάν, υπήρξε ύποπτος και σε προηγούμενα περιστατικά με πλοία της εταιρείας, αναφέρει η Cumhuriyet. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2010, ήταν καπετάνιος πλοίου που ταξίδευε μαζί με το «Mavi Marmara», με προορισμό τη Γάζα και συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές.

Στην υπόθεση που είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας και που κόστισε τη ζωή 10 Τούρκων ακτιβιστών, νηοπομπή κατευθυνόταν στη Γάζα με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό. Κομάντος του Ισραήλ ανέβηκαν στο μεγαλύτερο από τα έξι πλοία, το Mavi Marmara, και ξέσπασαν συγκρούσεις. Οι ακτιβιστές έλεγαν τότε ότι άρχισαν να τους πυροβολούν αμέσως, οι Ισραηλινοί υποστήριζαν ότι οι κομάντος άνοιξαν πυρ όταν τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και όπλο. Τα πλοία μετέφεραν 10.000 τόνους οικοδομικών υλικών, σχολικών ειδών και δύο μεγάλες γεννήτριες. Ομως οι Ισραηλινοί ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δεν μετέφεραν και όπλα ή χρήματα.

Μετέφερε σφαίρες

Σε έρευνα, το 2013, στο πλοίο «Zeynep Dundar» της ίδιας εταιρείας στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας είχαν εντοπιστεί 3.400 σφαίρες. Το πλοίο πήγαινε από την Ουκρανία στην Υεμένη και είχε δηλώσει ως φορτίο εργαλεία κουζίνας.

Υπόθεση με διακίνηση 595 προσφύγων

Η εταιρεία όμως φαίνεται πως εμπλέκεται και σε υπόθεση διακίνησης ανθρώπων, καθώς το 2014 το φορτηγό πλοίο Baris, που ανήκει στην ίδια εταιρεία, έπαθε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης και έπλεε ακυβέρνητο. Τελικά ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπτρα και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 595 Σύρους πρόσφυγες.

Για την υπόθεση αυτή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε σε κάθε έναν από τους πέντε κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 595 χρόνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments