Πολιτική

Η ομιλία Γιούνκερ στη Βουλή

Η ομιλία Γιούνκερ στη Βουλή
Η ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 26 Απριλίου την Αθήνα, όπου έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και εκφώνησε ομιλία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Αρχικά ο κ. Βούτσης καλωσόρισε τον κ. Γιούνκερ, λέγοντας: Καλωσορίζουμε τον κ.Γιουνκέρ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που θα απευθύνει ομιλία εδώ.

Η ομιλία του κ. Γιούνκερ

Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Σε όλη μου την πολιτική ζωή μου υπήρξα φίλος της Ελλάδας. Χαιρετίζω τη θέληση και τη δύναμη που επέδειξαν οι Έλληνες

Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές. Σήμερα σκέφτομαι με μεγάλη συγκίνηση τον Κων.Καραμανλή που κατάφερε να κάνει την Ελλάδα μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στα Βαλκάνια, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γιούνκερ.

Γνώρισα την Ελλάδα σε εποχές έντονα φορτισμένες. Η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολυ-κρίσης. Αν μια άλλη χώρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο τόσων προβλημάτων, δεν θα μπορούσε να τα έχει αντιμετωπίσει όπως το κατάφερε ο λαός σας.

Η Ελλάδα έκανε πολλά στο προσφυγικό, ειδικά για να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό αυτή την περίοδο.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν. Δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει μαθήματα να μας δώσει, Απέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα προσαρμογής.

Ουδέποτε ήμουν υπέρμαχος μιας πολιτικής λιτότητας, τυφλής και άκριτης.  Αυτό που τώρα κάνετε είναι να προπαρασκευάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάνατε μέχρι σήμερα. Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αρθούν οι παθογένειες που τόσο κόστισαν στην χώρα σας. Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες. Πρέπει να εκριζωθεί η διαφθορά. Χρειάζεται μια οικονομία που δεν δημιουργεί χρέη αλλά ευκαιρίες.

Σειρά επαφών για τον κ. Γιούνκερ

Νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, και στη συνέχεια προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. 

Το απόγευμα, στις 17.30, ο Γιούνκερ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Είναι η τελευταία σας επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments