Ελλάδα

Προσφυγικό: Βαρυχειμωνιά χωρίς κυβερνητικό πλάνο

Προσφυγικό: Βαρυχειμωνιά χωρίς κυβερνητικό πλάνο
Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στην τραγωδία στη Μόρια. Συγκλονισμένος δηλώνει ο πρωθυπουργός από τη Θράκη. "Ταράζει" τη Βουλή η ωμή παραδοχή Μουζάλα για την κατάσταση στα νησιά και η απουσία πλάνου, ενώ "έρχεται" κρύο. Ανήσυχη η Αθήνα από τις απειλές Ερντογάν, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις "κλονίζονται".

Της Βούλας Μαλαίνου

Στην πιο κρίσιμη περίοδο “χτυπά” τη χώρα το αδιέξοδο στο προσφυγικό. Εν μέσω εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης και πολιτικής αβεβαιότητας “ανοίγουν” και εθνικά θέματα, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι εντελώς εκτεθειμένη απέναντι στην πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. 

Στα νησιά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα hot spots έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, με πυρκαγιές, ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα, ενώ τραγωδίες, σαν και τη χθεσινή στη Μόρια, προκαλούν απελπισία στους δημάρχους, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, κατηγορώντας τον για αδιαφορία και ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού.

Το συμβάν με την πυρκαγιά στη Μόρια, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να καούν μία γιαγιά και το εγγονάκι της, βρίσκει τον πρωθυπουργό να δηλώνει συγκλονισμένος από τη Θράκη, όπου περιοδεύει, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. 

Στην πραγματικότητα όμως το Μαξίμου φαίνεται να μην έχει κανένα πλάνο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει αμήχανη όχι μόνο μπροστά στα τραγικά γεγονότα, που λαμβάνουν χώρα στα hot spots στα νησιά, αλλά και απέναντι στις κατ΄εξακολούθηση απειλές του Ερντογάν προς την ΕΕ, με τα “σκάγια” να παίρνουν και τη χώρα μας, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνουν να “κλονίζονται” με το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Για του λόγου το αληθές, καζάνι που βράζει θύμισε την Παρασκευή η Βουλή με τη στάση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ως προς τις καίριες ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση στο Αιγαίο. Εντυπωσιακή ήταν η ωμή παραδοχή του κ. Μουζάλα ότι τα νησιά δεν πρόκειται να απεγκλωβιστούν σύντομα από το τεράστιο “κύμα” των μεταναστών, καθώς και ότι ο ίδιος δεν παρείχε καμία ενημέρωση αναφορικά με το τί θα γίνει τώρα που ο καιρός “αγριεύει”. “Δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά. Για να βελτιωθούν οι χώροι διαμονής και να πάψουν οι τραγωδίες, θα πρέπει να δοθούν νέα καμπ. Αν δεν γίνει αυτό, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν υιοθετήσει λαϊκιστική, θέση να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο ίδιος έσπευσε όμως να κατηγορήσει ξανά τους δημάρχους, καθώς και στελέχη της ΝΔ ότι από κοινού ενισχύουν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα νησιά, παρασύροντας τους κατοίκους σε μετωπική σύγκρουση με τους μετανάστες.

Η Βουλή κατηγόρησε τον κ. Μουζάλα πως οι σκηνές, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, είναι καλοκαιρινές, ενώ η “βαρυχειμωνιά” είναι προ των πυλών. Σημειώνεται δε ότι από αύριο έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση. Οι μετανάστες βρίσκονται σε κατάσταση οργής τόσο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης όσο και για τις καθυστερήσεις στις αιτήσεις ασύλου, οι οποίες σχηματίζουν “βουνό”, χωρίς να διστάζουν να προχωρούν σε βιαιότητες, πυροπολώντας τα hot spots.

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί πως θα καταγγείλει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, εάν η Ευρώπη δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα γαι τη βίζα. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν εισέλθει σε επικίνδυνα και αχρτογράφητα νερά, μετά το ανελέητο πογκρομ, το οποίο ο ίδιος ο “σουλτάνος” έχει εξαπολύσει κατά δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. 

Τα πρώτα “απόνερα” φάνηκαν με το “ναι” του Ευρωκοινοβουλίου για “πάγωμα” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στο οποίο Ερντογάν και Γιλντιρίμ απάντησαν πως θα ανοίξουν την κάνουλα και θα “πλημμυρίσει η Ευρώπη” με μετανάστες.

Ο “σουλτάνος” έχει δώσει διορία στην ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το Βερολίνο πάντως ανησυχεί σφόδρα για τις απειλές του Ερντογάν, ειδικά από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβλάνει καθήκοντα Αμερικανού προέδρου από 20 Ιανουαρίου, έχοντας δηλώσει ανοιχτά πως διαφωνεί με τη γραμμή Μέρκελ ως προς το προσφυγικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments