Οικονομία

Eurogroup: Μείωση του χρέους κατά 21% του ΑΕΠ με ορίζοντα το…2060

Eurogroup: Μείωση του χρέους κατά 21% του ΑΕΠ με ορίζοντα το…2060
Πλήρης επιβεβαίωση του www.pagenews.gr για βραχυπρόθεσμα μέτρα στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup.

Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες έως το… 2060, προβλέπει νέα δέσμη μέτρων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ο επικεφαλής του Οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup, τονίζει ότι τα μέτρα προς συζήτηση θα επιφέρουν μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ, με ορίζοντα το 2060, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του «pagenews».

Όπως έχει γράψει το «pagenews», τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν “κλειδώσει” στο μεγαλύτερο μέρους τους και αφορούν τη ρύθμιση περίπου 55 δισ. δανείων ή το 16% του συνολικού χρέους ή το 21% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι δανειστές, πλην των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, έντοκα κ.α.. 

Πιο αναλυτικά, τα βασικά βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αφορούν στα εξής:

-Επιμήκυνση 4-5 χρόνια 

-Μείωση επιτοκίων με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,3% με 1,45% 

-Εκδόσεις swaps 

-Μετατροπή των 27,5 δισεκ. ομολόγων EFSF σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε, ο ESM προτείνει σταθερό επιτόκιο για ορισμένα ομόλογα, όπως και επέκταση της ωρίμανσης. 

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο 6σέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, προτείνονται μέτρα που μπορούν να μειώσουν το φορτίο του χρέους της Ελλάδας κατά περίπου ένα πέμπτο έως το 2060.

Το έγγραφο προτείνει να διευκολυνθεί το φορτίο χρέους της Ελλάδας, επεκτείνοντας κάποιες διάρκειες ομολόγων και κλειδώνοντας σταθερό επιτόκιο σε ορισμένα από τα δάνεια, προκειμένου η χώρα να προστατευτεί να προστατευτεί από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι σωρευτικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών θα μειώσουν το 2060 την αναλογία του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται πως μία επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης τον περασμένο Μάιο προέβλεπε το χρέος προς το ΑΕΠ στο 104,9% το 2060, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης της.

Τα μέτρα, που περιγράφονται, θα εφαρμοστούν από τώρα και μέχρι το τέλος του προγράμματος της διάσωσης στα μέσα του 2018.

Τον Μάιο, οι πιστωτές στην Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. 

Η δέσμη μέτρων περιλάμβανε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα.

Η ελάφρυνση του φορτίου του ελληνικού χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μπορέσει να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης της χώρας. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ πιέζει για βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους που η ευρωζώνη μέχρι στιγμής δεν είναι πρόθυμη να χορηγήσει, τονίζοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι επαρκή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ταμείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments