Υγεία

Θεραπεία τραυμάτων με ηλεκτρισμό

Θεραπεία τραυμάτων με ηλεκτρισμό
Μια τεχνολογία που μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση χρόνιων μολύνσεων.

Επιστήμονες του Washington State University χρησιμοποίησαν επιτυχώς ηλεκτρικό ρεύμα για την αντιμετώπιση ανθεκτικών σε φάρμακα βακτηριακών μολύνσεων- μια τεχνολογία που μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση χρόνιων μολύνσεων.

Με επικεφαλής τον Χαλούκ Μπεγιενάλ, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα αντιβιοτικό σε συνδυασμό με ρεύμα για την εξόντωση ανθεκτικών βακτηριδίων Pseudomonas aeruginosa ΡΑΟ1 σε δείγματα, όπως αναφέρει το Phys.org. Το επίτευγμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου του φαινομένου της αυξανόμενης αντοχής των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά ανά τον κόσμο.

Όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση μιας βακτηριακής μόλυνσης, πολλά από τα βακτηρίδια πεθαίνουν. Ωστόσο, τα βακτηρίδια που σχηματίζουν ένα στρώμα «γλίτσας» (biofilm) είναι δυσκολότερο να εξοντωθούν, επειδή μπορούν να διαπερνούν αυτό το στρώμα μόνο εν μέρει. Κάποιες ομάδες μπορεί να επιζήσουν και στη συνέχεια να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα χρόνιες μολύνσεις.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα «e-scaffold», ένα είδος ηλεκτρονικού «τσιρότου» φτιαγμένου από αγώγιμο ύφασμα άνθρακα, μαζί με ένα αντιβιοτικό για χτυπήσουν αυτούς τους ιδιαίτερα ανθεκτικούς «πυρήνες» βακτηριδίων. Το συγκεκριμένο «ικρίωμα» δημιουργεί ένα ρεύμα που παράγει χαμηλή και συνεχή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου, ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό, στην επιφάνειά του. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου προκαλεί αναταραχή στη δομή του biofilm, προκαλεί ζημιά στα τοιχώματα και το DNA και εν τέλει διευκολύνει τη διείσδυση και την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού απέναντι στα βακτηρίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρόμοια με την πενικιλίνη, που ανακαλύφθηκε κατά τύχη, η έρευνα για την ανάπτυξη του «e-scaffold» προέκυψε εξαιτίας αποτυχημένων προσπαθειών της ομάδας του Μπεγιενάλ πάνω στη βελτίωση των κυψελών καυσίμου. Όταν διαπιστώθηκε πως ήταν δυνατή μόνο η παραγωγή μικρής ποσότητας ρεύματος για τους σκοπούς τους, άρχισαν να αναζητούν άλλους τρόπους αξιοποίησής του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments