Οικονομία

Η Ελλάδα στα χέρια του Σόιμπλε

Η Ελλάδα στα χέρια του Σόιμπλε
Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών καθορίζει την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας. Κρίσιμο για την πορεία της διαπραγμάτευσης το μέλλον της Ελλάδας μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το 2018.

Παρά τις κατά καιρούς «φιλικές» προς την Αθήνα προοσεγγίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όλα δείχνουν ότι στο ελληνικό ζήτημα για μία ακόμη φορά για …περάσει η θέληση του Σόιμπλε.

Η Κομισιόν έχει μόνο περιορισμένο λόγο, το δε Eurogroup είναι μόνο στα χαρτιά μια συνάθροιση ίσων. Τον λόγο έχει πρωτίστως ένας, από τον οποίο εξαρτάται πλέον η δημοσιονομική μοίρα της Ελλάδας: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Που όμως δεν βλέπει γιατί είναι επείγοντα τα ζητήματα που επισημαίνει η Αθήνα. Και φυσικά, με το βλέμμα στραμμένο στις γερμανικές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε δεν θα γίνει πιο γενναιόδωρος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δεν φαίνεται να… καταλαβαίνει και από τις απειλές της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές, ενώ βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με το ΔΝΤ. 

Το ΔΝΤ θέλει μια κεντρική συμφωνία όπου θα συμπεριλαμβάνονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα καθώς και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η Γερμανική πλευρά δεν θέλει διευθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος τώρα αλλά ζητάει να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα με 6 δισ.

Η Γερμανία μετά το 2018 ζητάει πλεόνασμα 3,5% κάτι που έχει απορρίψει το ΔΝΤ.

Η Γερμανική πλευρά ξεκάθαρα πάντως αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για μετά το 2018, ουσιαστικά ζητάει δικλείδα ασφαλείας δηλαδή ένα 4ο μνημόνιο ή κάποιας μορφής 4ο μνημόνιο χωρίς όμως χρηματοδότηση.

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι ο Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η πρόταση αυτή είναι: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μπορεί να έχει μια μεγάλη ελάφρυνση, εφόσον συμφωνήσει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments