Ελλάδα

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες
Εγκλωβισμένοι σε σκηνές που δεν τους προστατεύουν από τίποτα, αντιδρούν και απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Άλλη μια νύχτα εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες στα hot spot της χώρας.

Οι θερμοκρασίες υποχωρούν κοντά στο μηδέν και οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν άρρωστοι και μικρά παιδιά, περνούν μέρες και νύχτες όχι απλώς χωρίς θέρμανση, αλλά χωρίς μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι τους.

Αρκετοί εξ αυτών, εγκλωβισμένοι σε σκηνές που δεν τους προστατεύουν από τίποτα, αντιδρούν και απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι εικόνες αυτές κάνουν το γύρο του κόσμου, διασύροντας τη χώρα, η οποία σύμφωνα με αιτιάσεις, είχε στη διάθεση της ευρωπαϊκά κονδύλια για να προλάβει τέτοιου είδους καταστάσεις και δεν τα αξιοποίησε εγκαίρως.

Μένεα πνέουν κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Μετά την κόντρα του με τους δημάρχους των περιοχών που φιλοξενούν hot spot, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών του προηγούμενου διαστήματος, τώρα έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα… παραπτώματα και αυτό της ολιγωρίας. Ενδεικτικά, μόλις πριν από μια εβδομάδα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας φέρονται να προκήρυξαν διαγωνισμό για την προμήθεια δύο συστημάτων θέρμανσης για τους καταυλισμούς στο Δερβένι και το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν συνολικά 884 άτομα, ενώ με τον ίδιο διαγωνισμό, θα γίνει και προμήθεια 400 κιλών νάιλον για να σκεπαστούν οι σκηνές με ορίζοντα παράδοσης ως τις 10 Δεκεμβρίου. Την ώρα που οι πρόσφυγες, συνολικά στη χώρα, είναι κοντά στους 55.000. 

Στα κάγκελα οι πρόσφυγες, ζητούν λύση 

Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές. Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο πρώην βιομηχανικό κτήριο Φέσσα. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης, που έχουν γίνει δύσκολες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μέσα στη δομή φιλοξενίας του πρώην εργοστασίου της “Softex” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, ένταση επικράτησε και στο hot spot της Μαλακάσας. Οι πρόσφυγες απείλησαν πως θα κάψουν μέχρι και τις σκηνές τους, για να ζεσταθούν από το “τσουχτερό” κρύο. Η αστυνομία τους υποσχέθηκε ότι σε μία εβδομάδα θα δοθούν τα πρώτα κοντέινερς, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου μεταφέρθηκαν άμεσα σε άλλα κέντρα, αφότου οι εικόνες ντροπής που είχαν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέλη ΜΚΟ, έκαναν το γύρο του κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments