Πολιτική

Τα δύο σενάρια της ΝΔ για τα “παιχνίδια” Τσίπρα

Τα δύο σενάρια της ΝΔ για τα “παιχνίδια” Τσίπρα
Είτε "παίζει" το χαρτί της σκληρής διαπραγμάτευσης είτε δεν θα υπογράψει τίποτα και θα πάει σε εκλογές, εκτιμούν στην Πειραιώς. Προβληματισμένα τα γαλάζια στελέχη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Διαβάστε στο www.pagenews.gr το ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου για το πώς ο Μητσοτάκης "διαβάζει" τις εμπλοκές στο δρόμο προς το Eurogroup.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ ως προς την πορεία των διαβουλεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση. 

Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου υπάρχουν πρόσωπα που είχαν διαπραγματευτεί στο παρελθόν με την τρόικα και γνωρίζουν τις τακτικές και τις κινήσεις των δανειστών, εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν μετά βεβαιότητας σε νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία δεν αποτελούσαν – μέχρι τώρα – μέρος του 3ου μνημονίου. 

Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν δε ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το καλοκαίρι του ’15 την πρόταση Γιούνκερ και οδήγησε την χώρα στο δημοψήφισμα, υποχρεώθηκε στη συνέχεια να υπογράψει μια πολύ χειρότερη συμφωνία. “Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα”, προσθέτουν οι επιτελείς της Πειραιώς και σημειώνουν ότι “εάν αυτό συμβεί, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της κυβέρνησης της ΝΔ”.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. «Η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος είναι αβέβαιη», τόνισε. «Εκφράζω” – πρόσθεσε – “τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός “κόφτης” και το υπερταμείο. Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».

Η ερμηνεία, που δίνουν πάντως βουλευτές της ΝΔ, είναι πως είτε ο κ. Τσίπρας παίζει το κλασσικό παιχνίδι της “σκληρής διαπραγμάτευσης” και των “κόκκινων γραμμών”, το οποίο όμως δεν πείθει πλέον κανέναν είτε έχει αποφασίσει να μην υπογράψει τίποτα και να προσφύγει σε εκλογές, καταγγέλλοντας τους δανειστές, με τους οποίους – όμως – συνεργάστηκε πολύ καλά τον τελευταίο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογα και με το περιεχόμενο της συζήτησης στο euorogroup. “Κλείδί” είναι, σύμφωνα με την Πειραιώς, η ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αν αυτή θα συνοδεύεται με ξεχωριστό μνημόνιο, καθώς και αν στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει πραγματική συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Στη ΝΔ, πάντως, δίνουν μεγάλη σημασία και σε μία ακόμη αρνητική εξέλιξη των τελευταίων 24ώρων: Πρόκειται για την ματαίωση του διαγωνισμού γαι το 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες, κατήγγειλε με αφορμή το “ναυάγιο” της ιδιωτικοποίησης ότι “η κυβέρνηση αυτή, αντί να προσελκύει, διώχνει επενδυτές”. 

«Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα” – τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ – “είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία απέναντι σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που φρόντισε εγκαίρως να τορπιλίσει ο κ. Σκουρλέτης, πριν επιβραβευθεί στον πρόσφατο ανασχηματισμό”. “Υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό το κυβερνητικό φιάσκο; Ιδρώνει το αυτί κανενός που η Ελλάδα έχει καταστεί προορισμός προς αποφυγήν για κάθε επενδυτή;”, διερωτήθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments