Πολιτική

Εντείνονται οι “ζυμώσεις” για το Κυπριακό-Στα τηλέφωνα ο Τσίπρας με Αναστασιάδη

Εντείνονται οι “ζυμώσεις” για το Κυπριακό-Στα τηλέφωνα ο Τσίπρας με Αναστασιάδη
Ο κ. Αναστασιάδης θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική ηγεσία.

Σε εξέλιξη είναι οι “ζυμώσεις” για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των σχετικών συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακινζτί, στις οποίες συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι παρευρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε δείπνο στην κατοικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο νησί. 

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα γίνονται σε εντατικούς ρυθμούς μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες, με απώτερο σκοπό την εξεύρεση λύσης, ύστερα από το “ναυάγιο” που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις της Ελβετίας. Αυτό, που έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, οπότε και θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.

Μάλιστα, νωρίτερα την Παρασκευή ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με το “βλέμμα” στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Το γεγονός γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, που έγραψε για «μακρά τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί Ν. Αναστασιάδη με Αλ. Τσίπρα. Στενή η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική ηγεσία, ενώ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο για τις 8.30 το πρωί της προσεχούς Τετάρτης.

Για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Πάντως, η Αθήνα φέρεται να βρίσκεται σε μεγάλο “αναβρασμό” για το Κυπριακό εξαιτίας και των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων για τα ελληνικά νησιά και τα Ίμια, οι οποίες πέφτουν βροχή σχεδόν καθημερινά. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα σε χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγγελα Μέρκελ, της ζήτησε να τηρηθούν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με την Άγκυρα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες ως προς το προσφυγικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments