Διεθνή

“Καμπανάκι” DBRS για υποβάθμιση της Ιταλίας

“Καμπανάκι” DBRS για υποβάθμιση της Ιταλίας
Αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός το "όχι", τονίζει ο οίκος.

Μετά το “όχι” της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ιταλών στην αναθεώρηση του Συντάγματος, άρχισαν οι απειλές υποβάθμισης από τους οίκους, με πρώτο τον DBRS, ο οποίος τονίζει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός για την αξιολόγηση της χώρας.

“Είναι σίγουρα αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός”, επεσήμανε ο Fergus McCormick, επικεφαλής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, μιλώντας στο Reuters.

“Αναμένουμε μικρότερη κυβερνητική σταθερότητα και μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στον κοντινό ορίζοντα… και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών για τραπεζικές μετοχές”, σημείωσε ο ίδιος. 

Σημειωτέον πως η DBRS ανέβαλε μια προγραμματισμένη αξιολόγησή της για μετά από το δημοψήφισμα, την οποία και πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι την 3η Φεβρουαρίου του 2017.

Ο McCormick τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi είναι πρωτεύουσας σημασίας, λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει bail-in, κάτι που θα επιβάρυνε τα νοικοκυριά, αλλά και την ήδη χαμηλή ανάπτυξη στη χώρα.

“Ακόμη και με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, ακόμη και τη ρευστότητα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ακόμη και με τη χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας και με την υποτίμηση του νομίσματος, η ιταλική ανάπτυξη είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης”, είπε. “Θεωρούμε ότι μεγάλο πρόβλημα, πράγματι. Τώρα, με αυτήν την εξέλιξη, δεν αναμένουμε αύξηση της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει λόγος που θα μπορούσε να διαμορφωθεί υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα”, εκτίμησε. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments