Οικονομία

“Παράθυρο” Ντράγκι σε επέκταση του QE και μετά τον Δεκέμβριο του’ 17

“Παράθυρο” Ντράγκι σε επέκταση του QE και μετά τον Δεκέμβριο του’ 17
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με το μειωμένο ρυθμό των 60 δισ. ευρώ, αν χρειαστεί, τόνισε ο "Σούπερ Μάριο" στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αμετάβλητα τα επιτόκια. Παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει και πέρα από τον ερχόμενο Δεκέμβριο το QE, αν χρειαστεί, μέχρι δηλαδή η Τράπεζα να διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού, η οποία θα είναι εντός στόχου, έστειλε από τη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι.

“Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με το μειωμένο ρυθμό των 60 δισ. ευρώ το μήνα ως το Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά τη συνέντευξη Τύπου, ύστερα από τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον “Σούπερ Μάριο”, αν οι οικονομικές συνθήκες εξελιχθούν με τρόπο λιγότερο ευνοϊκό από τον αναμενόμενο ή δεν ανταποκρίνονται στο στόχο για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει και πάλι τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα, αρκετά μετά την ολοκλήρωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τις παραμέτρους του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως θα επιτρέπονται και οι αγορές τίτλων με απόδοση κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων, στο βαθμό που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Λίγο πριν τη λήξη του 2016, όπως είχαν προεξοφλήσει και οι αναλυτές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως επεκτείνει το QE μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Προς το παρόν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνει αμετάβλητο στα 80 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της Τράπεζας κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, τον Απρίλιο του 2017 θα υπάρξει haircut κατά 20 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ, περαιτέρω τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εξεταστούν σε συνεδρίαση του Απριλίου.

Επίσης, η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν.

Ειδικότερα, σταθερό παρέμεινε το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments