Οικονομία

Deutsche Bank: Από το δεύτερο μισό του 2022 ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου

Deutsche Bank: Από το δεύτερο μισό του 2022 ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου
Deutsche Bank: Για πολύ σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο ο CEO της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ.

Για πολύ σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο ο CEO της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ. O Γερμανός τραπεζίτης υποστήριξε πως «πολλές από τις παρενέργειες του πολέμου θα γίνουν αντιληπτές στην οικονομία από το β’ εξάμηνο του 2022». Μιλώντας για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης σε περίπτωση που ο πόλεμος «τραβήξει» σε χρονική διάρκεια, ο Σέβινγκ είπε ότι «η κατανάλωση θα μειωθεί και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και ενδεχομένως θα μείνει πάνω από το 5% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα» συμπλήρωσε.

Για τη Γερμανική Οικονομία

«Η γερμανική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4% η 5%, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά με ένα 2% με 3%. Στο βασικό μας σενάριο, δεν αναμένουμε ύφεση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» πρόσθεσε ο Σέβινγκ. Ο ίδιος είπε πως αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της στο δεύτερο μισό του 2022.

Καμπανάκι από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για τις οικονομικές συνέπειες

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησαν σήμερα για τις «τεράστιες» συνέπειες που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία. Με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι αισθάνονται «φρίκη και βαθιά ανησυχία» και πως συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, για να συζητήσουν τον αντίκτυπό της και μια συλλογική απόκριση στη σύγκρουση.

Οι υπογράφοντες οργανισμοί, που περιλαμβάνουν επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), υπογραμμίζουν πως εκτός από «την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, ο πόλεμος διαταράσσει επίσης τα μέσα επιβίωσης στην περιοχή και πέρα από αυτήν». Μειώνει τον εφοδιασμό σε ενέργεια, τρόφιμα, αυξάνει τις τιμές, «θα βλάψει τη μετά την πανδημία ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο». «Το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θα αισθανθεί τις επιπτώσεις μέσω μια πιο αργής μεγέθυνσης, διαταραχών στις εμπορικές ανταλλαγές, και οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα πληγούν περισσότερο», αναφέρουν. Ιδιαίτερα οι γειτονικές της Ουκρανίας χώρες θα υποφέρουν από διαταραχές στο εμπόριο, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και θα βρεθούν αντιμέτωπες με «κύματα προσφύγων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments