Οικονομία

Εξαγωγές: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί και τον Οκτώβριο

Εξαγωγές: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί και τον Οκτώβριο
Η νέα αύξηση του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,8% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους.

Συνέχεια είχε και τον Οκτώβριο η ανοδική κίνηση των εξαγωγών, διευρύνοντας το σερί θετικών διακυμάνσεων για 3 μήνες σε επίπεδο συνολικής αξίας (και 4 μήνες σε επίπεδο αξίας εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Ως αποτέλεσμα, στο 10μηνο του έτους οι πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο έχουν περιορισθεί αισθητά, ενώ, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η τάση ευνοεί εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ αξίας στους υπόλοιπους κλάδους και σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Οκτώβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% (στα 2,34 δισ. ευρώ έναντι 2,23 δισ. του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 4ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 3% ή κατά 48,3 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,8% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους (στα 20,9 δισ. ευρώ, από 21,5 δισ. ευρώ του 10μήνου του 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 3,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της συνέχισης της ανόδου των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, καθώς στο 10μηνο του έτους καταγράφεται πλέον αύξηση κατά 1,2% (ή κατά 186,4 εκατ. ευρώ), σε σχέση με πέρυσι. Στο 9μηνο του έτους, η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή κατέγραφε αύξηση κατά 1%.

Κατά τον περασμένο Οκτώβριο, οι συνολικές εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν οριακά κατά 0,6%. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 54,4% έναντι 45,6% των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,2%, ενώ μειώθηκαν προς τις Τρίτες Χώρες κατά 4,5%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αποτελεί το 66,8%, έναντι ποσοστού 33,2% των Τρίτων Χωρών.

Σε επίπεδο 10μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 1,8% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 8,3% προς τον υπόλοιπο Κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 4,5%, ενώ στις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-5,2%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται στα επίπεδα του 68,6% (έναντι ποσοστού 31,4% των Τρίτων Χωρών).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments