Διαπραγμάτευση: Η “ψαλίδα” κλείνει με δραματικούς συμβιβασμούς και μέτρα-αντίβαρο
Της Βούλας Μαλαίνου
Μετά τους… “μποναμάδες” και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για διατήρηση των “κόκκινων γραμμών” όσον αφορά στο “καυτό” μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι θεσμοί αναμένεται να απαντήσουν επί του πρακτέου αυτή τη φορά. Το κουαρτέτο των δανειστών επιστρέφει σήμερα, Δευτέρα στην Αθήνα, προκειμένου αύριο να ξεκινήσουν τα Hilton Groups, όπου θα δοθεί μία πρώτη μάλιστα “γεύση” για το τί θα πρέπει να περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας στην επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής.
Αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο αφενός, καθώς επί “τάπητος” θα τεθούν οι ανοιχτοί “λογαριασμοί”, που αφορούν τα εργασιακά και το δημοσιονομικό του 2018 και αφετέρου, διότι βρισκόμαστε μόλις είκοσι μέρες προτού εκπνεύσει το ορόσημο της Αριστεράς για επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τα Hilton Groups ξεκινούν στον απόηχο των “δώρων” του πρωθυπουργού προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και στις φοροελαφρύνσεις ως προς τα ακρητικά νησιά. Οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Βερολίνο ήταν ας πούμε… «μουδιασμένες». Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για το σκοπό του πρωθυπουργού να προβεί στις εν λόγω εξαγγελίες, υπενθυμίζοντας δε ποιος έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Ούτε λίγο ούτε πολύ σύσσωμοι οι θεσμοί σημείωσαν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κινήσεις της.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας στο πρόσφατο διάγγελμά του «ανέμισε» ξεχασμένες «κόκκινες γραμμές» από την εποχή προ του ανασχηματισμού, τονίζοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά δίχως η Αριστερά να υπογράψει και τέταρτο μνημόνιο, όπως ζητεί το ΔΝΤ.
Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν μιλούν για «κόκκινα πανιά», καθώς η «ψαλίδα» ως προς τα εργασιακά λέγεται πως κλείνει με σημαντικούς συμβιβασμούς από την 31χρονη ‘Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ενώ δείχνει κάτι να κερδίζει από τις διαβουλεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, ωστόσο η υπουργός φέρεται να κάνει όπισθεν ως προς το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο οι εταίροι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζει» την οπισθοχώρηση της κυρίας Αχτσιόγλου ως προς τις ομαδικές απολύσεις, όπως ακριβώς κάνει και με την εκλολογία.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση λέει πως πρώτον, δεν πρόκειται να δεχτεί πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, παρουσιάζοντας την πρόταση του κ. Τσακαλώτου για πλεονάσματα 2,5% και η μονάδα που θα «απελευθερωθεί», να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Δεύτερον, πως σε μία «ύστατη» κίνηση απεμπλοκής, θα μπορούσε να δεχθεί παράταση του «κόφτη» για μετά το 2018 μέσω μίας συμφωνίας στο Eurogroup και χωρίς αυτή η παράταση να νομοθετηθεί εκ των προτέρων . Σημειώνεται πως όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή «ο καβγάς για τον “κόφτη” και αν πρέπει πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός, είναι λόγω της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών».
Αυτό, που πλέον «βγάζει μάτι», είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να εμφανίσει την κυβέρνηση ως το «θύμα» του «πολέμου» Βερολίνου και ΔΝΤ, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να «δραπετεύει» από την εξουσία, «δείχνοντας» ως υπαίτιους τους σκληροπυρηνικούς δανειστές, οι οποίοι δεν άφησαν τον ίδιο και τη χώρα να ορθοποδήσει.
Σημειώνεται πως απώτερος σκοπός της Αθήνας είναι όλα να έχουν τελειώσει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2017-υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία μεταφέρουν το ορόσημο του τέλους του 2016-καθώς στις 19 Ιανουαρίου συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, όπου θα εξεταστεί η ένταξη ή μη των ελληνικών ομολόγων στο QE, εάν και εφόσον υπάρχουν βέβαια οι προϋποθέσεις.
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.pagenews.gr, οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα μέτρα-αντίβαρο τόσο για το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά όσο και για τον “μποναμά” προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προβλέπουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Επισημαίνεται ότι με βάση τη συμφωνία του 2015 κάθε φορά που εμφανίζεται πλεόνασμα, ένα 30% από αυτό θα πρέπει “πηγαίνει” στο χρέος, ένα άλλο 30% στα ληξιπρόθεσμα και ένα ακόμη 30% στην κοινωνική πολιτική. Όπως πληροφορείται το www.pagenews.gr, οι θεσμοί “τσινάνε” κυρίως όσον αφορά στα έκτακτα… προεκλογικά “δώρα” προς τους συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, προτεραιότητα και βαρύτητα θα έπρεπε να δοθεί στους άπορους, με ένα έκτακτο βοήθημα, τύπου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε κάθε περίπτωση όμως εφόσον συμφωνεί η Κομισιόν και όχι εν αγνοία της.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου θα μετρήσει τις πολιτικές του «αντοχές», με το ηθικό κάθε άλλο παρά ακμαίο.
Στο εσωτερικό, το μεγάλο του «ατού» είναι οι «153», η κυβερνητική πλειοψηφία διατηρείται «συμπαγής» κι ο ίδιος-τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος-σχεδόν ήσυχος ότι «ελέγχει» το παιχνίδι. Από την άλλη, η μεγάλη του «ήττα» είναι η αδυναμία του να ρίξει στάχτη στα μάτια της εν βρασμώ κοινωνίας, η οποία νιώθει στο ίδιο έργο θεατής συγκριτικά με περίπου δύο χρόνια πριν, «βλέποντας» τον Αλέξη Τσίπρα να μοιράζει «δώρα» στους αδύναμους, την ώρα που η δημοσκοπική του εικόνα είναι στα τάρταρα.
Σημειώνεται τέλος, ότι αύριο, Τρίτη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νίσυρο, από όπου θα κάνει “σημαία” το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας