Ιταλία: Εκβιασμοί και παράταση στο κυβερνητικό θρίλερ

Σε εξέλιξη είναι ακόμη η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα.
Στη συνάντηση συζητείται η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος και κατά πως φαίνεται, αιτία της καθυστέρησης είναι το αίτημα μιας ομάδας γερουσιαστών που ανήκαν στο παρελθόν στην παράταξη του Μπερλουσκόνι και κατόπιν στο κόμμα που είχε ιδρύσει ο Μάριο Μόντι να τους δοθεί (τουλάχιστον) ένα υπουργείο.
Με ανακοίνωσή τους, οι γερουσιαστές αυτοί διεμήνυσαν πριν από λίγο ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μια ομάδα υπουργών πανομοιότυπη με εκείνη της κυβέρνησης Ρέντσι.
Χωρίς την στήριξη των πρώην γερουσιαστών του Μπερλουσκόνι και του Μόντι, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι υπολογίζεται ότι θα μπορεί να περάσει νέα μέτρα από την γερουσία, με μια μόνον ψήφο διαφορά.
Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και αποκλειστικό σκοπό να διαχειριστεί την τραπεζική κρίση, που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες και η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω, στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος
Μετά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι περί διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2017, όλα δείχνουν πως η νέα κυβέρνηση του Τζεντιλόνι θα είναι υπηρεσιακή, ενώ στο δρόμο προς τις κάλπες όλα “παίζουν”.
“Κλείδωσε” η κρατική παρέμβαση για την Monte
Ένα βήμα πιο κοντά στην παρέμβαση της κυβέρνησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Monte dei Paschi είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας να δηλώνει ότι έχει ετοιμάσει σχέδιο διάσωσης της Monte, σύμφωνα με το Reuters.
Αξιωματούχος του ιταλικού ΥΠΟΙΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως “πιστεύουμε πως η ΑΜΚ της Monte μόνο με τη συμμετοχή των ιδιωτών”, ωστόσο τόνισε με νόημα ότι “σε περίπτωση που δεν πετύχει η ΑΜΚ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της τράπεζας και τις καταθέσεις των πελατών υπό οποιαδήποτε περίσταση”.
Η κρατική παρέμβαση έρχεται πιο κοντά, με το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν να δηλώνει στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Frankfurt Allemagne Zeitung πως “μια ανάμειξη του ιταλικού κράτους για την Monte δεν πρέπει να αποκλείεται”. Υπενθυμίζεται πως το τι θα γίνει με την Monte dei Paschi αναμένεται να προκαλέσει εξελίξεις στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα καθώς και να “δείξει” το τι μέλλει γενέσθαι πολιτικά στην επόμενη μέρα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας