Κομισιόν: Κάτω από τις 100 ημερησίως οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 13:24 19 Σεπτεμβρίου 2016, 13:24

Κάτω από τις 100 ημερησίως κατά μέσο όρο, παραμένουν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Όπως σημείωσε, τα τελευταία στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι και τα μέσα του Σεπτεμβρίου, δείχνουν πως «δεν υπάρχει καμία αύξηση» στις ροές, «αντίθετα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την εφαρμογή της δήλωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Εξάλλου, σε συνέχεια της ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία επισήμανε πως η αλληλεγγύη πρέπει να δίνεται «από καρδιάς» και πως δεν μπορεί «να επιβληθεί», ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρίνισε πως αυτή η δήλωση δεν αφορά την εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως η μετεγκατάσταση αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πως το κάλεσμα του προέδρου Γιούνκερ για αλληλεγγύη, δεν σχετίζεται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία αποτελεί «υποχρέωση» όλων των κρατών-μελών. «Η μετεγκατάσταση βρίσκεται υπό υλοποίηση ακόμα και αν ο ρυθμός υλοποίησης δεν είναι ο επιθυμητός», σημείωσε ο Μ. Σχοινάς, κάνοντας αναφορά και στην κοινή δήλωση των 27 από την Μπρατισλάβα με την οποία καλούν σε «εφαρμογή όλων των εκκρεμών προτάσεων πολιτικής».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ για «μη υποχρεωτικές» ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων, απάντησε πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι να «γεφυρώνει» τις διαφορές και όχι να τις «βαθαίνει» και γι’ αυτό επικεντρώνεται στη δήλωση των «27», στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τέσσερις του Βίζεγκραντ.