Ευρωζώνη: Μειώθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 09:37

Περιορίστηκε το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, τo πλεόνασμα του μπλοκ των 19 υποχώρησε τον Ιούλιο στα 21 δισ. ευρώ από 29,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα, μια άνοδος που είχε οδηγηθεί κυρίως από τις αυξανόμενες καθαρές επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αξίας 58 δισ. ευρώ. Οι τελευταίες ήταν μόνο 11,6 δισ. τον Ιούνιο.

Για τη 12μηνη περίοδο, το συνολικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης ήταν 343,2 δισ. ευρώ ή 3,2% της συνολικής οικονομικής παραγωγής του μπλοκ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε μια απότομη μεταστροφή από το έλλειμμα στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, φτάνοντας σε πλεόνασμα-ρεκόρ τον φετινό Απρίλιο.


Το πλεόνασμα του Ιουλίου περιλαμβάνει ένα πλεόνασμα στα αγαθά, ύψους 26,4 δισ. ευρώ –έναντι 5,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα-, καθώς και πλεονάσματα 4,9 δισ. ευρώ στις υπηρεσίες και 3,4 δισ. στο πρωτογενές εισόδημα. Αυτό αντισταθμίστηκε κάπως από ένα έλλειμμα 13,7 δισ. ευρώ στο δευτερογενές εισόδημα, τόνισε η ΕΚΤ.


«Η αύξηση στα καθαρά ξένα περιουσιακά στοιχεία οδηγήθηκε από την αύξηση στην άμεση ξένη επένδυση και τα περιουσιακά στοιχεία χαρτοφυλακίου», επεσήμανε ο Claus Vistesen της Pantheon.


«Οι επενδυτές της ευρωζώνης αύξησαν την άμεση ξένη επένδυσή τους κατά 16 δισ. ευρώ, ενώ οι ξένες εκμεταλλεύσεις άμεσης επένδυσης στην ευρωζώνη υποχώρησαν κατά τέσσερα δισ. ευρώ», πρόσθεσε.