Οικονομία

Attica: “Πάρτι” με τα δάνεια δείχνει το πόρισμα της ΤτΕ

Attica: “Πάρτι” με τα δάνεια δείχνει το πόρισμα της ΤτΕ
Ο έλεγχος έδειξε ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων ήταν εκτός ελέγχου και η διοικητική δομή... ανεπαρκέστατη.

Ένα μεγάλο “φαγοπότι” με τα δάνεια, τα οποία χορηγούνταν ανεξέλεγκτα, χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια, αποκαλύπτει το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank, τη στιγμή που η Τράπεζα στήνει τη νέα διοικητικής της “πυραμίδα”.

Τα δάνεια της Τράπεζας προς μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους φθάνουν σε ποσοστό το 62% και αυτό προβληματίζει, τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, εξερχόμενος από το Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον ρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο. Το πόρισμα του ελέγχου της Attica Bank διενεργήθηκε από την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εποπτικές αρχές διαπίστωσαν χορηγήσεις δανείων, δίχως να τηρείται το παραμικρό τραπεζικό κριτήριο. Δηλαδή, δόθηκαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια σε επιχειρήσεις αμφιβόλου επιχειρηματικής δραστηριότητας, δάνεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δάνεια με αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια. Επίσης, βρέθηκαν και χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, αλλά και ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές, που κατά πληροφορίες, έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους ομίλους.

Ο έλεγχος έδειξε ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων ήταν εκτός ελέγχου και η διοικητική δομή ανεπαρκέστατη: είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της Attica ανήλθαν στο 57% έναντι 45% που ήταν ο μέσος όρος της τραπεζικής αγοράς.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι στελέχη της Attica Bank αγνόησαν τις υποδείξεις των ελεγκτών της ΤτΕ να μην χορηγούν δάνεια άνω του ποσού 100.000 ευρώ χωρίς την ενημέρωση της ΤτΕ. Η Attica Bank συνέχισε να χορηγεί δάνεια μεγάλου ύψους σε αμφιλεγόμενες εταιρείες παραβιάζοντας τις εντολές της κεντρικής τράπεζας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments