Παιδί

Η εξυπνάδα και το IQ στο παιδί κληρονομούνται από την μητέρα

Η εξυπνάδα και το IQ στο παιδί κληρονομούνται από την μητέρα
Νέα έρευνα που φιλοξενείται στο Psychology Spot υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με γονίδια που λειτουργούν διαφορετικά, με κριτήριο εάν αυτά προήλθαν από τον πατέρα ή τη μητέρα μας. Όταν μάλιστα μιλάμε για την εξυπνάδα του παιδιού, τα γονίδια αυτά έρχονται απευθείας από τη μητέρα. Πρόσφατα, μελετητές του Πανεπιστημίου Ulm στη Γερμανία, μελέτησαν τα γονίδια […]

Νέα έρευνα που φιλοξενείται στο Psychology Spot υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με γονίδια που λειτουργούν διαφορετικά, με κριτήριο εάν αυτά προήλθαν από τον πατέρα ή τη μητέρα μας. Όταν μάλιστα μιλάμε για την εξυπνάδα του παιδιού, τα γονίδια αυτά έρχονται απευθείας από τη μητέρα.

Πρόσφατα, μελετητές του Πανεπιστημίου Ulm στη Γερμανία, μελέτησαν τα γονίδια που συνδέονται με την εγκεφαλική βλάβη και διαπίστωσαν πως πολλά από αυτά που συνδέονται με γνωστικές ικανότητες εδράζονταν στο χρωμόσωμα Χ.Η έρευνα αποκάλυψε λοιπόν πως τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν τη νοημοσύνη από τη μητέρα, επειδή τα γονίδια της νοημοσύνης βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ.Στην πραγματικότητα , δεν είναι τυχαίο ότι η διανοητική αναπηρία είναι 30 % πιο συχνή στους άνδρες.Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που καταδεικνύει κάτι τέτοιο.

Μία από τις πρώτες μελέτες σε αυτό τον τομέα διεξήχθη το 1984 στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κι ακολούθησε πληθώρα άλλων στα επόμενα χρόνια. Στις μελέτες αναλύθηκε η ταυτόχρονη εξέλιξη του εγκεφάλου και του γονιδιώματος για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα μητρικά γονίδια συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη των κέντρων σκέψης στον εγκέφαλο.Ακόμα μάλιστα κι αν κληρονομήσεις κάποια γονίδια νοημοσύνης από τον πατέρα, οι πιθανότητες να λειτουργήσουν αυτά είναι μικρές, ειδικά αν το ίδιο γονίδιο έχει κληρονομηθεί και από τη μητέρα.

Στην πράξη, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ανάπτυξης του εμβρύου, κάθε κύτταρο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στον εγκέφαλο, αλλά όταν τα έμβρυα ωριμάσουν και αρχίζουν να αναπτύσσονται, τα κύτταρα που προέρχονται από πατρικά γονίδια, συσσωρεύονται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα: υποθάλαμο, αμυγδαλή.Αυτές οι περιοχές είναι μέρος του συστήματος που είναι υπεύθυνο για την εξασφάλιση της επιβίωσης μας και εμπλέκεται σε λειτουργίες και απολαύσεις όπως ο έρωτας, το φαγητό και η επιθετικότητα. 

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει καμία ύπαρξη πατρικών κυττάρων στον εγκεφαλικό φλοιό που να αναπτύσσονται γνωστικές λειτουργίες, όπως η νοημοσύνη, η σκέψη ή η γλώσσα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η Iατρική μονάδα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ το 1994 ζήτησε από 12.686 μητέρες ηλικίας 14 έως 22 ετών να αξιολογήσουν το IQ των παιδιών τους, την εκπαίδευση και το κοινωνικο-οικονομικό τους στάτους. Τελικά έγινε φανερό πως η καλύτερη πρόγνωση νοημοσύνης ήταν το IQ των μητέρων.Υπάρχουν δηλαδή κι άλλοι παράγοντες πέραν από τους γενετικούς, που αποκαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο της μητέρας στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μιας και μέσω της συναισθηματικής και φυσικής επαφής, η μητέρα είναι αυτή που αφήνει χώρο στο παιδί για την ανάπτυξη των γνωστικών του ικανοτήτων.

Εκτιμάται ότι το 40-60% της νοημοσύνης είναι κληρονομική. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό εξαρτάται από το περιβάλλον αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσει κάθε παιδί.Στην πραγματικότητα, αυτό που ονομάζουμε νοημοσύνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα. Έτσι, ακόμη και αν η νοημοσύνη είναι στενά συνδεδεμένη με τη λειτουργία της ορθολογικής σκέψης, επηρεάζεται και από τη διαίσθηση και από τα συναισθήματα.Με άλλα λόγια, ακόμα και στο επίπεδο της νοημοσύνης, ακόμα κι αν αυτή κληρονομείται από την μητέρα, σπουδαίο και πρωτεύοντα ρόλο παίζουν και τα συναισθήματα, τα οποία κληρονομούνται από τον πατέρα. Οπότε, ο ρόλος των γονιδίων που κληρονομεί το παιδί και από τους δύο γονείς, είναι εξ’ ίσου σημαντικός!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments