Πρωτοβουλίες Μάρδα για προσέλκυση επενδυτών | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 11:34

Στην αποστολή 22 επίσημων επισκέψεων σε χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2017, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας Δημήτρη Μάρδας.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η σύγκληση Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς αυτές προετοιμάζουν το κατάλληλο διμερές θεσμικό πλαίσιο και συμβάλλουν στην επίλυση ή στην πρόληψη προβλημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του 2016 προγραμματίζεται να έχουν πραγματοποιηθεί 12 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές, εν αντιθέσει με προηγούμενα έτη, κατά τα οποία είχαν συγκληθεί πολύ λιγότερες (2010-2014 συνολικά 14 ΜΔΕ).

Στον προγραμματισμό του 2017 έχουν ενταχθεί οι ΜΔΕ με την Αλγερία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γεωργία, τα ΗΑΕ, το Ιράν, τη Λευκορωσία, το Μαρόκο, τη Ν. Αφρική, την Ουκρανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Χιλή.

Κατόπιν ανάλυσης των στοιχείων των εξαγωγών, προτάσεις των Πρεσβειών / Γραφείων ΟΕΥ, καθώς και προτάσεις Φορεών, το Υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στη διοργάνωση νέων επιχειρηματικών αποστολών το 2017 στις αγορές των εξής χωρών: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λίβανο, Λιθουανία, Λεττονία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Επιπλέον, όσες εκ των συγκεκριμένων ΜΔΕ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό, θα συνδυαστούν με αντίστοιχες επιχειρηματικές αποστολές, δηλαδή: Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΑΕ, Λευκορωσία, Μαρόκο, Ουκρανία, Ρωσία και Χιλή.

Η ενημέρωση για τις επιχειρηματικές αποστολές γίνεται εγκαίρως, με μέριμνα της Β8 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω ανάρτησης στον ιστότοπο agora.mfa.gr, ενώ παράλληλα, αποστέλλονται προσκλήσεις στα Επιμελητήρια και στους επιχειρηματικούς φορείς. 

Συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αποστολές σε 22 ξένες αγορές.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, το διάστημα 2010-2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 αποστολές, ίδιος αριθμός αποστολών με το 2016.

Επίσης, όπως έγινε και κατά το 2016, οι επιχειρηματικές αυτές αποστολές θα εστιάζονται κάθε φορά σε συγκεκριμένους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών, για τους οποίους οι σχετικές αναλύσεις αγορών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς.