Υγεία

Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τα λιποκύτταρά μας

Πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τα λιποκύτταρά μας
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η μοναξιά, ακόμη και η χαρά εκκρίνουν στο σώμα μας ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν τα λιποκύτταρά μας... και κατ' επέκταση το σωματικό μας βάρος.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η μοναξιά, ακόμη και η χαρά εκκρίνουν στο σώμα μας ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν τα λιποκύτταρά μας… και κατ’ επέκταση το σωματικό μας βάρος. 

Δείτε παρακάτω τι συμβαίνει με πέντε συγκεκριμένα συναισθήματα:

Μοναξιά Παρεμβαίνει στις ορμόνες της πείνας. Σε μελέτη στο Hormones and Behavior βρέθηκε πως οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι έχουν στο κυκλοφορικό τους σύστημα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γρελίνης που διεγείρει την όρεξη μετά το φαγητό, κάτι που τους κάνει να πεινούν πιο γρήγορα.Τι να κάνεις: Σήκω από τον υπολογιστή. Η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου επιδεινώνει την αίσθηση μοναξιάς.

ΣτέρησηΕκδηλώνεται ως πείνα. Εάν νιώθεις πως στερείσαι, ή κάποιος σου στερεί κάτι, τότε είναι πιο πιθανό να καταλήγεις να τρως παραπάνω απ’ όσο χρειάζεσαι. Κι αν προσπαθείς να αντισταθείς, θα νιώθεις ακόμα πιο ισχυρή επιθυμία γι’ αυτό, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Eating Disorders.Τι να κάνεις: Απολάμβανε ένα λαχταριστό γεύμα μία φορά την εβδομάδα, χωρίς ενοχές.

Άγχος Πυροδοτεί την αποθήκευση λίπους. Όταν έχεις άγχος, αυξάνεται η παραγωγή της αδρεναλίνης, η οποία κάνει τα λιποκύτταρα να αποβάλουν τα αποθέματα των λιπαρών οξέων τους στο κυκλοφορικό, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Στο μεταξύ, η κορτιζόλη μαζεύει τα αχρησιμοποίητα λιπαρά οξέα και τα αποθηκεύει στην κοιλιά.Τι να κάνεις: Το γέλιο είναι το καλύτερο αντίδοτο για το άγχος.

Ανία Μπερδεύει τον εγκέφαλό σου. Όταν βαριέσαι, δεν κάνεις έξυπνες διατροφικές επιλογές και τρως συναισθηματικά, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Health Psychology.Τι να κάνεις: Αναζήτησε ευκαιρίες για να βοηθήσεις άλλους και γενικότερα για να γεμίσεις την καθημερινότητά σου.

Ανησυχία Οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές. Σε μελέτη στο Eating and Weight Disorders η ανησυχία χαρακτηρίζεται ως «ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους». Τα δύο τρίτα των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές υποφέρουν από ανησυχία.Τι να κάνεις: Δύο από τις πιο αποδεδειγμένες θεραπείες είναι η άσκηση και η επαφή με τη φύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments